Mikä on minulle tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa?
SNAP-valokuvafestivaali toi lasten ja nuorten äänen näkyväksi julkisissa tiloissa eri puolilla Suomea. SNAP-työpajoissa nuoret työskentelivät valokuvataiteilijoiden ohjauksessa, ja 10.–18.11.2018 hanke huipentui valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin. Kyseessä oli Suomen valokuvataiteen museon ja seitsemän alueellisen valokuvakeskuksen sekä Porin lastenkulttuurikeskuksen yhteishanke.
Kuvat: Kaisa Männikkö
SNAP-työpajoihin osallistui koko hankkeen aikana yli 1000 lasta ja nuorta ympäri Suomea!
SNAP-TYÖPAJAT
Suomen valokuvataiteen museo ja alueelliset valokuvakeskukset toteuttivat vuoden 2018 aikana kolme laajaa, valtakunnallista työpajakokonaisuutta. Työskentelyä ohjasivat valokuvaan erikoistuneet taidekasvattajat tai pedagogisesti orientoituneet valokuvataiteilijat. Työpajatyöskentelyyn osallistui yli 650 nuorta ja mukana oli 26 ohjaavaa taiteilijaa.
Keskeistä työpajatoiminnassa oli herätellä lapsia ja nuoria pohtimaan kysymyksiä: Mikä on minulle tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa?
Nuorten työpajoissa syntyi 10 000 valokuvaa ja yli 3000 oli esillä festivaaleilla!
FESTIVAALI
Hanke huipentui valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin 10.–18.11.2018. Lasten ja nuorten SNAP-työpajoissa ja kursseilla tuottamat kuvat tuotiin esille julkisiin tiloihin näyttelyinä, projisointeina, tarroina ja paste-upeina, banderoilleina, julisteina, työmaa-aitojen kuvapintoina, screeningeinä. Kuvia esitettiin myös Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten sosiaalisen median kanavissa. Tämän lisäksi festivaaliviikon aikana järjestettiin monenlaista ohjelmaa ympäri Suomen, kuten luentoja, seminaareja, keskustelutilaisuuksia, taiteilijoiden ja valokuvaajien tapaamisia, työpajoja sekä photowalkeja kuvakohteisiin.
Festivaalin tapahtumat sijoittuivat Helsingin, Tampereen, Turun, Raaseporin, Oulun, Lapuan, Kuopion, Jyväskylän ja Porin alueille, ympäristöihin ja maakuntiin. Festivaalin avajaisia vietettiin valtakunnallisesti lauantaina 10.11.2018 eri puolilla Suomea.
TOIMIJAT
Suomen valokuvataiteen museon lisäksi hankkeessa on ollut mukana seitsemän alueellista valokuvakeskusta: Fotocentrum Raseborg, Raasepori; Luovan valokuvauksen keskus, Jyväskylä; Pohjanmaan valokuvakeskus, Lapua; Pohjoinen valokuvakeskus, Oulu; Valokuvakeskus Nykyaika, Tampere; Valokuvakeskus Peri, Turku ja VB-valokuvakeskus, Kuopio sekä Porin lastenkulttuurikeskus.
SNAP on ollut laajin Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten yhteistyössä toteuttama hanke.
HANKKEEN TAUSTAA
Hankkeen rahoitti Suomen Kulttuurirahasto. SNAPin kehittämisen taustalla on ollut Porin lastenkulttuurikeskuksen luoma lasten ja nuorten festivaali Vähäx valottaa, joka on järjestetty vuosina 2009, 2011 ja 2014.