Hösten 2020 kontaktade en grupp aktörer inom den skapande branschen Finlands fotografiska museum och andra organisationer inom konst och kultur.
De ställde en utmaning till oss att begrunda vår egen likvärdiga och antirasistiska verksamhet: var det finns plats för förbättring och utveckling samt sätt på vilka likvärdigheten och antirasismen redan syns i vår verksamhet, Tack för goda verktyg till projektet CALL FOR ACTION for Art Institutions in Finland.
Likabehandling är ett viktigt värde för Finlands fotografiska museum. Vi är glada att vi utmanas att lära oss nytt och skärskåda vår egen verksamhet i grunden. Det räcker inte att museets verksamhet är icke-rasistisk. I en ojämlik värld behövs en klart antirasistisk verksamhet. Vi vill göra vårt bästa för att den antirasistiska verksamheten ska bli en integrerad och permanent del av museets verksamhet. Vi vet att det här arbetet aldrig blir färdigt, och därför söker vi långsiktiga och engagerade sätt att förbättra vår verksamhet.
Så här har vi framskridit under hösten 2020:
Värderingar
I november skrev personalen vid Fotografiska museet tillsammans med museistiftelsens styrelse en förklaring om de nya värderingar som styr all vår verksamhet. Vi vill vara diskuterande, visionära, ansvarsfulla och sakkunniga i all vår verksamhet. Kolla in våra värderingar här.
Principer för ett tryggare rum
Personalen vid Fotografiska museet har som ett resultat från de gemensamma verkstäderna sammanställt Principer för ett tryggare rum. Vi kommer i fortsättningen att kommunicera aktivt om våra åtgärder för att identifiera och förhindra diskriminerande strukturer. Under våren 2021 kommer museet att i sin verksamhet förankra de gemensamt utfunderade principerna för ett tryggare rum. Läs mer om principer för ett tryggare rum här.