Vi har nu valt ut 8 ansökningar av de 148 vi fick in genom den öppna ansökningsomgången, och dessa kommer att ligga till grund för vårt utställningsprogram för åren 2025 och 2026 (vår/sommar). Vi tackar alla sökande för deras genomtänkta och inspirerande bidrag. Kvaliteten på bidragen var hög, med ett brett spektrum av kreativa förhållningssätt till temat ” Texturer av säkerhet”.
Vi ville skapa ett program där konstnärerna närmar sig temat på sitt eget sätt och från olika perspektiv. Den kreativa användningen av fotografier spelade en viktig roll i urvalet av projekt. De projekt som valts ut till programmet återspeglar mångfalden i de 2025 ansökningarna och mångfalden bland de sökande. Projekten behandlar säkerhet ur bland annat hemmets, kroppens, arbetets, samhällets och de sociala strukturernas perspektiv. De utvalda konstnärerna befinner sig i olika skeden av sina karriärer.
De utvalda konstnärerna är: Onur Tayranoğlu, Frida Lisa Carstensen Jersø, Navid Afzalnia, Aarni Pieski and working group, Vinayak, Salamata Mboup, Iiris Elina Rusi, och Z Walsh.
Jurymedlemmar var Finlands fotografiska museums chefsintendent för utställningar Tiina Rauhala, museets utställningskuratorer Orlan Ohtonen och Päiviö Maurice Omwami samt den externa medlemmen Farbod Fakharzadeh, konstnär, kurator och forskare.
Universitetspraktikanten Soyoung Christina Chung var projektkoordinator för den öppna ansökningsomgången.
Tema för den öppna utlysningen 2025: Texturer av säkerhet
Trygghet är något som alla behöver, som många söker och som alla har någon form av relation till. Trygghet söks i olika saker, bland annat i människor, utrymmen, kultur, aktiviteter, styrka, våld, kunskap, tro, konst, hem, gränser, ämnen, makt, kontroll och kärlek. Temat för den öppna utlysningen 2025 på Finlands fotografiska museums galleri är "Texturer av säkerhet". Eftersom säkerhet består av otaliga element för både individer och samhällen, kan dess natur betraktas på många sätt. Vad är säkerhet och hur formas den? Vad är förhållandet mellan känslan av trygghet och verklighet och illusion? Kan säkerhetisering garantera säkerhet för alla?