Valokuvakeskus Peri sekä Raaseporin valokuvakeskus tuottivat yhdessä työpajakokonaisuuksia Lounais-Suomen ja Raaseporin kouluissa. SNAP–lasten ja nuorten valokuvafestivaalin työpajat oli suunnattu alakoulun 5.-luokkalaisille. Kahden keskuksen yhteisenä teemana oli käsin tekeminen ja vanhat menetelmät vastakohtana nykyisin yleiselle ja lapsillekin tutulle digitaaliselle kuvalle. Työpajoissa tutustuttiin muun muassa neulanreikäkameroiden tekemiseen ja syanotypia-menetelmään, missä sattumalla on paljon merkitystä ja tulokset ovat arvaamattomia. Kuvauskohteena oli nuorille itselleen tärkeät ja henkilökohtaiset esineet tai asiat.
Mitä?: Koululaistyöpajoissa valokuvia tehtiin kollaasitekniikkaa, neulanreikäkamerakuvausta, syanotypia-menetelmää sekä image transferia hyödyntäen. Esimerkiksi syanotypia on kuvan kehittämistekniikkana haastava mutta myös kiinnostava ja monipuolinen. Siinä nuorten kalansilmälinssillä ottamat kännykkäkuvat kehitettiin tällä vanhalla tekniikalla. Image transfer -työpajassa hidas ja hauras prosessi mahdollisti kärsivällisyyden ja uuteen mediaan tutustumisen. Taiteellisen prosessin eri vaiheiden kautta voitiin käsitellä visuaalista kulttuuria kokonaisuutena.
Missä?: Nauvon koulu (Kyrkbackens skola ja Simonkylän koulu) ja Kirjalan koulu (Parainen), Billnäs skolan (Billnäs) + Pojo Kyrkoby skola (Pojo), Kirkonkylän koulu (Pohjankuru), Höjdens skola (Tenala), Hakarinteen koulu (Tammisaari), Nummenpakan koulu ja Ilpoisten koulu (Turku)
Osallistujat: 11-12-vuotiaat
Valokuvat SNAP-festivaaleilla: Raaseporin ja Turun osalta festivaalin päätapahtuma tullaan järjestämään yhteisesti Salossa. Lasten teokset esitetään installaation muodossa julkisessa tilassa, lisäksi koko festivaalin yhteinen digitaalisessa muodossa esitettävä kuvakooste esitetään screeniltä. Ennen marraskuun festivaali kuvat tulevat olemaan esillä digitaalisessa muodossa verkossa.
Työpajaohjaajat:
Stella Tiisala toimii Paraisilla kaksikielisessä Taidekoulu Picturassa kuvataideopettajana ja toiminnanjohtajana. Arkityön lisäksi hän toimii erilaisissa projekteissa ohjaajana tai tapahtumanjärjestäjänä. Koulutukseltaan Stella on muotoilija (AMK, Lahden muotoiluinstituutti). Koulutustausta johtuen erilaiset tekniikat ja materiaalit ja niiden yhdistäminen kiinnostavat myös taiteen tekemisessä.
Jan Jämsén on kuvataiteilija ja rocklyyrikko Raaseporista. Häntä kiinnostaa taiteen keinoin tapahtuva kommunikaatio erilaisten ryhmien välillä. Jämsénin työpajat hakevat usein inspiraationsa myyteistä ja menneisyydestämme. Ajan ja tilan rajojen ylitse voikin viestitellä taiteen avulla. Hänen taidetyöpajoissaan hyvinkin erilaiset ryhmät voivat kohdata toisensa ja kommunikoida luomisen keinoin.
Hans G. Hästbacka tekee camera obscura -projekteissan kokeilevaa valokuvausta. Hän tutkii luonnon ja maiseman muuttumista tähän ilmaisutapaan tarvittavan ajan myötä. Työssään Hans pyrkii primitiivisuuteen ja yksinkertaisuuteen. Neulanreikäkamerat rakentuvat arkisista materiaaleista ja pakkauksista. Nämä kotitekoiset kamerat vangitsevat valon ja liikkeet urbaaneissa ympäristöissä.
Eva Tordera Nuño on katalonialainen valokuvaaja ja graafinen suunnittelija, joka on asunut Suomessa 13 vuotta. Kotimaassaan Eva oli opettaja vapaa-ajan taidekoulussa, mutta Tammisaaressa hänellä oma yritys, jossa hän suunnittelee kirjoja. Eva on erikoistunut ruokavalokuvaukseen ja taideteosten reprokuvaukseen. Omissa projekteissaan hän käyttää lähtökohtana identiteetin rakennusmenetelmiä. Eva kokee, että myös omista elämyksistä syntyy taidetta. Taide on tärkeä keino käsitellä maailman ja elämän näkökulmia ja sen kautta voidaan vaikuttaa myös muiden ihmisten perspektiiveihin. www.evatordera.wixsite.com/artist
Lisätiedot: Suvi Kiukas, Lounais-Suomen koordinaattori, p. 050 5423582, events@peri.fi
Valokuvakeskus Peri on vuonna 1987 perustettu kaikille avoin valokuvataiteen kohtaamispaikka. Peri ry:n syntysanat lausuttiin syksyllä 1987, jolloin joukko turkulaisia kuvaajia perusti Peri 8 -valokuvagallerian Rauhankadulle. Alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäväksi valokuvakeskukseksi Peri laajeni muutettuaan Turun kulttuurikeskukseen Vanhalle Suurtorille vuonna 1990. Tänään Peri toimii alueellisena valokuvakeskuksena tehden tunnetuksi ja edistäen valokuvakulttuuria Lounais-Suomessa. Perin toimintamuotoina ovat näyttelyt, työpajat, seminaarit ja muut yleisölle avoimet luento- ja keskustelutilaisuudet, tiedotus- ja julkaisutoiminta, residenssitoiminta sekä erilaiset valokuvausprojektit ja yhteistyöhankkeet kotimaisten ja kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa. Lisäksi Peri ylläpitää omaa valokuvaan keskittyvää kirjastoaan. Valokuvakeskus on toiminut vuodesta 2010 Wäinö Aaltosen museossa. www.peri.fi