Suomen valokuvataiteen museo on valokuvan valtakunnallinen vastuumuseo, jonka tehtävänä on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja valokuvakulttuuria.
Museota ylläpitää Suomen valokuvataiteen museon säätiö. Museon johtaja on Anna-Kaisa Rastenberger. Vakituista henkilökuntaa museossa on kolmetoista. Museon päätukijat ovat opetusministeriö ja Helsingin kaupunki, joka tarjoaa museolle tilat Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa. Valokuva-alan järjestöjen aloitteesta perustettu museo aloitti toimintansa vuonna 1969. Kaapelitehtaan museon rinnalle avautui 20. elokuuta 2020 K1-näyttelytila Kämp Galleriaan Helsingin keskustaan.
Näyttelyissä museo esittää kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.
Museon kokoelmiin kuuluu yli 2 miljoonaa kuvaa, jotka kattavat valokuvan eri käyttökulttuurit. Kokoelmat painottuvat suomalaiseen 1900-luvun valokuvaukseen ja muodostuvat sekä valokuvaajien valikoiduista teoksista että laajoista valokuva-arkistoista. Museon esinekokoelmassa on tuhansia valokuvaukseen liittyviä esineitä. Lisäksi museolla on paperiarkisto ja valokuvakirjasto.
Konservoinnin ammattilaiset huolehtivat museon kokoelmien kunnossapidosta ja säilytyksestä. Valokuvien säilyttämiseen ja konservointiin liittyvissä kysymyksissä Valokuvataiteen museossa on valtakunnallisesti katsoen merkittävää erityisosaamista.
Tutkimusta ja valtakunnallista kuva-arkistotyötä palvelevat museon ylläpitämät tietokannat ja selvitykset suomalaisista kuva-arkistoista. Museo harjoittaa kokoelmia koskevaa perustutkimusta sekä tuottaa tutkimuksellisia julkaisuja.
Yleisötyön tehtävänä on huomioida eri yleisöryhmät ja rakentaa onnistunutta museokokemusta sekä avata näyttelyiden ja kokoelmien sisältöjä yleisölle yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Yleisötyön tuotteita ja palveluita ovat yleisö- ja koulutustapahtumat, opastukset, työpajat, kurssit, luennot, seminaarit, julkaisut ja opetus- ja tehtävämateriaalit.