Kelavala on esiintynyt jo kolmekymmentä vuotta! Syksyn ensimmäinen K1-klubi tuo estradille tanssijan ja kahden muusikon trion, Kelavalan. Klubi liittyy Pohjoistuulen metsä -näyttelyyn. Kelavalan esiintymisen jälkeen lauletaan yhdessä nuotiolauluja – yleisön laulattajana toimii Jimmy Träskelin.
K1-klubi järjestetään Valokuvataiteen museo K1n ja The Glass -ravintolan tiloissa torstaina 1.9. klo 19.30-21.30.
Klubille on museon pääsymaksu 12/6 € / Museokortti
(alle 18-vuotiaille vapaa pääsy)
Pääsy näyttelyyn sulkeutuu klo 19.30. Mikäli haluat vierailla näyttelyssä, paikalle kannattaa saapua ennen klubin alkua.
Kelavalan showtime klo 20. Kelavalan esiintymisen jälkeen lauletaan yhdessä nuotiolauluja – yleisön laulattajana toimii Jimmy Träskelin.
Kelavala on ainutlaatuinen ryhmä suomalaisessa esittävässä taiteessa. Tanssijan ja kahden muusikon triossa ei ole erikseen tanssijaa ja säestäviä muusikoita, vaan kolme itsenäistä esiintyvää taiteilijaa. Improvisoidun musiikin ja tanssin yhdistämisestä on ollut tuloksena satoja ainutkertaisia esityksiä, joiden kesto on vaihdellut muutamasta minuutista kahteentoista tuntiin. Toisaalta trio on tehnyt myös tarkkaan suunniteltuja ja harjoiteltuja näyttämöteoksia, viikkojen rakennustyön vaativia ulkoilmaspektaakkeleita sekä monenmuotoisia performansseja. Esiintymispaikat ja tilanteet ovat vaihdelleet syntymäpäiväjuhlista tavarataloihin, teattereista kaduille, festivaaleilta metsiin ja järville. Kotimaan kaupunkien ja korpien lisäksi Kelavala on esiintynyt melkein kaikilla mantereilla, Bangkokin katuteatterifestivaaleista Johannesburgin tanssifestivaaliin, Pietarin 300-vuotisjuhlista Uumajan Mad-festivaaliin. Sykähdyttävimpiin esityksiin kuuluu traaginen ruusutanssi Tukholmassa kruununprinsessa Victorialle.
REIJO KELA, tanssi
on tullut tanssitaiteilijana tunnetuksi mielikuvituksellisten, ainutkertaisten esitysten aikaansaajana: lyhin sooloteos on kestänyt puolitoista sekuntia, pisin kokonaisen viikon, 164 tuntia (Cityman 1989). Ulkoilmateokset muodostavat Kelan tuotannossa oman ekologisten tanssiteosten sarjan. Niihin Kela suunnittelee itse tilataiteena toimivat kulissit. Monet ekologisista teoksistaan Kela on tehnyt synnyinseudullaan Suomussalmella. Tanssiteosten lisäksi Kela on kansainvälisesti tunnettu tilataideteoksesta Hiljainen kansa ja videoteoksesta 365 päivää – Reijo Kelan videopäiväkirja 1999.
HEIKKI LAITINEN, ääni
on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori (emer.), muusikko, pedagogi ja tutkija, joka liikkuu sujuvasti eri musiikkien ja monenlaisten poikkitaiteellisten produktioiden parissa. Hän on edelläkävijä uudenlaisen ihmisääni-ilmaisun kehittämisessä. Sooloteokset ja improvisatoriset performanssit ulottuvat arkaaisesta kalevalaisesta runolaulusta kokeellisen ääni-ilmaisun ja äänenmuokkauslaitteiden yhdistelyyn.
KIMMO POHJONEN, harmonikka
on harmonikkansa kanssa kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia muusikkoja ja säveltäjiä. Hän on esiintynyt yli 600 kansainvälisellä festivaalilla ja konserttitalossa. Hänen soolokonserttinsa ja erilaiset yhteistyöprojektinsa ovat ainutlaatuisia tapahtumia uudenlaisen hanurinkäsittelyn, monikanavaisen äänenkäsittelyn sekä yhä uusien musiikin ilmenemismuotojen löytämisen ansiosta. Hänen musiikkinsa ei tunne rajoja: hän on esiintynyt improvisaation, rockin, kansanmusiikin, avangarden ja klassisen musiikin sekä tanssin ja mediataiteen yhteyksissä.
Kuva: Vertti Teräsvuori.