Duane Michals kuvasi Hollywoodin supertähdet – mutta vain kerran. Potrettikuvauksen uranuurtajan valokuvat ensi kertaa esillä Suomessa.

robin-williams-and-friend_01.jpg

DUANE MICHALS – Muotokuvaaja 
MALIMANIA: Juuriemme jäljillä
17.2.-21.5.2023
Valokuvataiteen museo K1, Mikonkatu 1, Helsinki

Molempien näyttelyiden pressitilaisuus to 16.2. klo 11–12 
RSVP martta@juni.fi / 040 5284818 

Valokuvataiteen museo K1:n kevään näyttelyissä tutustutaan valokuvaan identiteetin rakentamisen välineenä.  Duane Michals kuvasi urallaan lukemattomia julkisuuden henkilöitä. Tavallisen potrettikuvauksen sijaan Michals lisäsi kuviin omaa tulkintaansa tekstien ja runojen muodossa.

Lisäksi K1:ssä avautuu helsinkiläisen muotibrändi Malimanian näyttely. Perustajat Nadir Mohamud ja Salma Jama haluavat luoda uutta kuvastoa, joka puhuttelee laajemmin eri taustoista tulevia ihmisiä.

 

duane-michals-meryl-streep-1975.jpg

Duane Michals – Muotokuvaaja

K1:ssa avautuva näyttely on ensimmäinen kattava katsaus Duane Michalsin muotokuvataiteeseen. Voguessakin lehtikuvaajana työskennellyt Michals oli jo 1970-luvulta alkaen New Yorkin halutuimpia potrettikuvaajia. Michals on ikuistanut satoja tunnettuja muusikoita, näyttelijöitä ja taiteilijoita, mutta kuvaa saman henkilön vain kerran. Näyttelyn 125 potretin joukosta löytyy mm. Madonnan, Eartha Kittin, Meryl Streepin ja Andy Warholin muotokuvat.

Michals on uraauurtava valokuvaaja, joka hylkäsi dokumentaarisen valokuvauksen perinteiset toimintatavat 1960-luvulla. Hänet tunnetaan valokuvistaan, jotka kertovat tarinoita kuin sarja elokuvan pysäytyskuvia, sekä tavastaan kirjoittaa valmiisiin valokuvavedoksiin käsin kuvatekstejä, viestejä ja runoja. Hänen taidettaan on luonnehdittu performatiiviseksi, narratiiviseksi ja illusionistiseksi. Michals on “valokuvaajan” sijaan mieluummin tarinankertoja.  

”Valokuvan traditioon kuuluu ajatus, että kuvan on tultava toimeen omillaan, kertoen tarvittavan informaation ilman tekstiä”, Valokuvataiteen museon kuraattori Orlan Ohtonen kertoo. ”Michalsia kiinnosti kuitenkin se, mitä hän pystyisi kertomaan mielensä liikkeistä kuvan ja tekstin yhdistelmällä. Tämä tekniikka mullisti ihmisten ajatuksia taiteen tarinankerronnasta ja asetti Michalsin kuvasarjojen kanssa eräänlaiseen uranuurtajan rooliin. Michalsin kuvasarjoja yhdistää mysteeri, unenomaisuus, muutokset ja yllätykset.”

Michals haastaa mielellään itsensä käyttämään jokaisen kuvattavansa kanssa erilaista, yksilöllistä lähestymistapaa. Hän käyttää luonnonvaloa ja kuvaa usein ulkona. Hän käyttää kuvia luodessaan erilaisia tekniikoita, kuten päällekkäisvalotuksia, heijastuksia, epätavallisia kuvakulmia, käsin maalaamista ja kollaaseja. Hänen kuvansa ovat unenomaisia ja outoja ja herättävät usein enemmän kysymyksiä kuin tarjoavat vastauksia. Michals sanookin: “Todella hyvän valokuvan ei koskaan tulisi näyttää sinulle todellisuutta; sen tulisi haastaa se.”

 

 07.jpg

Malimania: Juuriemme jäljillä

Muotimaailman totuttua kuvastoa haastamaan lähtenyt Malimania on helsinkiläinen muotibrändi, jota vetävät Nadir Mohamud ja Salma Jama. Suomessa kasvaneet Nadir ja Salma kokivat usein hämmennystä siitä, että mainonnassa, jota he ympäristössään näkivät, ei kuvattu heidän näköisiään ihmisiä. Elokuussa 2020 he toteuttivat oman muotikuvauksensa, jonka kuvat levisivät ympäri maailmaa mm. merkittävien julkaisujen kuten Hypebeast ja Afrikan mantereen eri kulttuureista ammentavan kansainvälisen kulttibrändin Daily Paper kautta.

K1:ssa avautuva näyttely on Nadirin ja Salman tarina, joka jäljittää heidän juuriaan kulttuurin, muodin ja taiteen keinoin. Malimanian missio on inspiroida ihmisiä tunnistamaan omat juurensa ainutkertaisena vahvuutena sen sijaan, että näkisivät ne heikkoutena, ja korostaa kulttuurien välisen vuorovaikutuksen ja monimuotoisuuden tärkeyttä 2000-luvulla niin muodin kuin laajemminkin kulttuurin saralla. 

 

Lisätiedot, kuvat & haastattelupyynnöt:
Martta Louekari
Puh. 040 5284818
martta@juni.fi

 

Kuvatiedot:

Kuva 1: Duane Michals: Duane Michals ja Robin Williams, n.1980.

Kuva 2: Duane Michals: Meryl Streep, 1975.

Kuva 3: Salamata Mboup (@sala.mboup), Malimania, 2020.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy