Vuoden valokuvataidekirja 2024 -palkinnon finalistit on valittu

kp24_l8a4861.jpg

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa.

Vuoden valokuvataidekirja 2024 -palkinnon finalistit ovat:
Henri Airo: Sota on onnettomuus
Markus Jokela: Moments and Landscapes of Minor Importance
Nelli Palomäki: Shared

Erityismaininnan saivat:
Mikael Siirilä: Here in Absence
Jari Salo: The Monolith

Finalistit valitsi raati, johon kuuluivat taiteilija ja opettaja Marge Monko (Viro); taidehistorioitsija, FT Jane Vuorinen ja valokuvataiteen yliopistonlehtori, kirjailija Hanna Weselius. Palkinnon voittajan valitsee Moderna Museetin kuraattori Anna Tellgren (Ruotsi).

Voittaja julkistetaan yleisölle avoimessa vapaan pääsyn tilaisuudessa sunnuntaina 27.4. klo 12–16 Valokuvataiteen museossa (Kaapeliaukio 3, Helsinki). Klo 12–13 tapahtuvan julkistuksen jälkeen tilaisuus jatkuu kirjamyyntitapahtumana.

Palkinnon voittajalle ja finalisteille myönnetään rahapalkinnot: voittajalle 2000 euroa ja muille finalisteille 500 euroa.

Median edustajat voivat sopia kirjoihin tutustumisesta Valokuvagalleria Hippolytessä. Yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle vuonna 2024 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Vuoden valokuvataidekirja -palkinto nostaa kirjan esiin valokuvataiteen muotona ja itsenäisenä taideteoksena.

 

Finalistien esittelyt:

Henri Airo: Sota on onnettomuus
Henri Airon kirja tarttuu tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen, suomalaiseen sotahistoriaan ja sen perintöön. Kirja on taiteellinen tutkimus, joka koostuu valokuvista, piirroksista ja erilaisista dokumenteista. Valokuvien ja arkistomateriaalin yhdistelmä on epistemologisesti onnistunut limittäessään henkilökohtaisia ja kollektiivisia muistoja. Kirjan suunnittelu ja taitto tukevat tätä lähestymistapaa, ja lukijan ymmärrys lisääntyy ja syvenee vähitellen lukien ja katsoen kuvia ja tekstejä lähemmin.

Markus Jokela: Moments and Landscapes of Minor Importance
Markus Jokelan kirjassa klassista dokumentaarista valokuvaa lähestytään nykyaikaisella otteella. Kuvien ja tekstin yhdistelmä tekee näkyväksi Jokelan pitkän kokemuksen journalistina sekä katuvalokuvaajana. Sekä kuvien että tekstien nyansseissa on huumoria. Tekstit ovat ohimennen kuultuja keskustelunpätkiä kuvien ottopaikoilta Helsingistä vuosien 2019 ja 2023 väliltä. Tämä johtaa katsojan lukemaan myös kuvia ikään kuin ohimennen tallennettuina fragmentteina. Huolellisesti tehty taitto tukee merkitysten muodostumista kuvien ja tekstin välillä ja painojälki on korkealaatuista.

 

Nelli Palomäki: Shared
Nelli Palomäen kirjassa vahvat, klassista muotokuvaa edustavat valokuvat kertovat siitä, mitä on olla sisarus, lapsi ja nuori. Omakustanteena toteutetun kirjan ensiluokkaiset mustavalkovalokuvat ovat tulosta yhdeksän vuoden mittaisesta hankkeesta.  Kirjan formaatti laajentaa käsitystä valokuvakirjasta, muistuttaen enemmän lehteä. Tämä mahdollistaa kuvien esittämisen lähempänä niiden todellista kokoa. Huolella suunniteltu taitto vie ajatukset valokuva-albumeihin. Paperivalinnat ja huolelliset yksityiskohdat saavat kirjan muistuttamaan ylellisyysesinettä, keräilykappaletta.

 

Erityismaininta:

Mikael Siirilä: Here in Absence 
Mikael Siirilän kirjan yhteydessä on julkaistu The Humble Bee & Offthesky:n musiikkisävellys, jonka tahtiin kirjaa voidaan lukea. Tämä äänen ja kuvan kiehtova yhdistelmä antaa kirjalle elokuvallisen luonteen. Valokuvat ovat tarkasti sommiteltuja, ja ne muodostavat leikkisästi merkityksiä näyttämisen ja peittämisen välillä – piilottamalla henkilöiden kasvonpiirteet Siirilä onnistuu sanomaan jotakin yhteiselosta. Kirjan materiaalinen suunnittelu on huippulaatuista ja sen kannessa on oivaltava visuaalinen viittaus vinyylilevyyn.

 

Jari Salo: The Monolith
Jari Salon kirjassa valokuvat ja teksti yhdistyvät pohdiskelevalla tavalla ja luovat rauhallista tunnelmaa. Tämä luo tasapainon ja dialogin monumentaalisen ja henkilökohtaisen, kevyen ja painavan sekä negatiivisen ja positiivisen välille. Monoliitista tulee isyyden metafora, mutta myös toivon – siitä kuinka traumaattinen tapahtuma yhdistyy osaksi omaa elämänpolkua. Lyhyet tekstit kuvien ohessa ovat sekä narratiivisia että runollisia. Kirja kertoo tarinan hyväksynnästä ja selviytymisestä.

 

Vuoden valokuvataidekirja 2024
https://photobookaward.fi/

Tiedotteen kuva: Minna Kurjenluoma

Tiedustelut ja pressikuvat:
Näyttelykoordinaattori Anna Airaksinen, Valokuvataiteilijoiden liitto
+358 50 397 7339 | anna.airaksinen@hippolyte.fi

Toiminnanjohtaja Henna Harri, Valokuvataiteilijoiden liitto
+358 40 591 0770 | henna.harri@hippolyte.fi

Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy