Näyttelytoiminta

Erik Kessels, 24 Hrs in Photos. Teos oli esillä Snapshot-näyttelyssä Suomen valokuvataiteen museossa vuonna 2014. Kuva: Virve Laustela, Suomen valokuvataiteen museo.

Valokuvataiteen museolla on kaksi toimipistettä. Kaapelitehtaalla näyttelytilat jakautuvat vaihtuvien näyttelyiden suuren näyttelytilaan ja Prosessi-tilaan 1.kerroksessa ja pysyvään Etsin-näyttelyyn sekä Galleriatilaan 0.kerroksessa. Museon näyttelytilat Kaapelitehtaalla 1. kerroksessa ovat 820neliötä ja 0.kerroksessa 420neliötä. Museon näyttelytilat K1:sellä on kooltaan 366 neliötä, Kameratila mukaan lukien 431 neliötä.   

 

Näyttelyiden suunnittelu

Vaihtuvia näyttelyiden ohjelmisto jakautuu kolmeen kauteen. Ohjelmisto suunnitellaan näyttelystrategian pohjalta 2–3 vuoden aikajänteellä. Näyttelystrategiassa otetaan huomioon niin kotimaiset kuin kansainväliset tekijät sekä valokuvan eri genret.  

Valokuvataiteen museon näyttelytoiminta asettuu taiteen ja kulttuurin leikkauspisteeseen. Näyttelytoiminnassa museo esittää kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa, valokuvakulttuuria sekä sen muutoksia. Valokuvataiteen museon kokoelmia hyödynnetään vaihtuvien näyttelyiden ohjelmistossa laajasti ja mielekkäästi. Näyttelyiden suunnittelussa otetaan huomioon museon ulkopuoliset asiantuntijat ja kuraattorit.  Voit tutustua tarkemmin Valokuvataiteen museon näyttelytoimintaan menneiden näyttelyiden arkistosta. 

Pysyvä näyttely Etsin. Suomen valokuvataiteen museon kautta aikojen ensimmäisen pysyvän näyttely Etsin-näyttely avautui tammikuussa 2023 museon uusissa tiloissa Kaapelitehtaan 0. kerroksessa. Osana Etsin-näyttelyä avattiin myös työpajapimiö. Etsin-näyttely on monipuolinen ja laaja kokonaisuus valokuvista, valokuvaajista ja valokuvien käyttäjistä.  

Galleriatilan näyttelyt valitaan vuosittain temaattisen avoimen haun kautta. Haku on avoin kaikille linssipohjaisen taiteen tekijöille: alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Hakemuksia voi lähettää myös työryhmän nimissä. Tutustu gallerian avoimeen hakuun: 

https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/museoinfo/hae-meille/avoin-haku-suomen-valokuvataiteen-museon-galleriatilaan-vuodelle-2025 

Prosessi-tila toimii museon yleisötyön työpajatilana, seminaaritilana sekä yhteistyöhankkeiden näyttelytilana. Tilaan ei ole erillistä hakua. 

 

Nostoja näyttelystrategiasta

Näyttelystrategia ohjaa näyttelytiimin toimintaa sekä linjaa näyttelyohjelmistoa. Strategiaan on kirjattu näyttelytoiminnan painopisteitä, joihin kiinnitetään erityishuomiota. Strategiaan perustuvia valintoja avataan salitekstin ja näyttelyn tiedotuksen avulla. 

Näyttelystrategia pohjaa Valokuvataiteen museon yleiseen visioon: Suomen valokuvataiteen museo on yhteiskunnallisesti vaikuttava, valokuvan eri ilmiöille omistettu kriittinen ja avoin kulttuuriorganisaatio. Se toimii edistäen ekologista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. 

Nostoja näyttelystrategian painopisteistä kaudella 2023–2027: 

  • Yhteiskunnallinen keskustelu ja vaikuttavuus on näyttelytoiminnan keskiössä. Toiminnassa tarkastellaan valokuvataiteen, valokuvakulttuurin ja valokuvaajien suhdetta yhteiskuntaan, sen muutoksiin ja rakenteisiin. Tarkastellaan valokuvan roolia yhteiskunnassa sekä yksilöiden elämässä, kommunikaatiossa ja tavoissa ymmärtää maailmaa. Pohditaan miten sosiaalinen ja ekologinen kestävyys sekä uusi teknologia näkyvät valokuvan piirissä. 

  • Toiminnan keskiössä on yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus niin tekijöiden kuin lähestymistapojen suhteen. 

  • Korostetaan yhdessä tekemistä niin näyttelyteemojen kuin toimintatapojen näkökulmasta.  

  • Pohditaan arkistojen ja historian kirjoituksen roolia yhteiskunnallisessa muutoksessa, erityisesti valokuvan ja valokuvamuseon näkökulmasta. 

  • Siirretään painotusta yksilönäyttelyistä ryhmänäyttelyihin, erityisesti Kaapelitehtaalla. Tehdään enemmän ryhmänäyttelyitä, joissa kerätään valitun teeman ympärille erilaisia tekijöitä ja yleisöjä.  

  • Näyttelytilaan tuodaan enemmän erilaisia tapoja ja metodeja lähestyä sisältöjä.  Pyritään tuomaan kirjojen, tapahtumien ja kokoelmayhteistyön myötä museotilaan pysyviä ja vaihtuvia käytänteitä, jotka monipuolistavat ja aktivoivat näyttelytilan käyttöä.  

 

Näyttelytoiminnan kansainvälisyys

Museon kansainvälisyys ei rajoitu näyttelytuonteihin ja näyttelyvienteihin. Kansainvälisyys läpäisee museon kauttaaltaan. Kansainvälisyys ymmärretään tiedon ja taidon jakamisena. Henkilökunnan henkilökohtaisin kontaktein museo on mukana kansainvälisellä taide- ja museokentällä. Museon toiminta nähdään kiinteästi osana kansainvälistä valokuva- ja museokenttää. 

Näyttelytoiminnan kannalta on tärkeää seurata, mitä valokuvaajat ympäri maailmaa tekevät ja mitä valokuvainstituutiot suunnittelevat ja esittävät. Museo saa aikalaisperspektiiviä omaan tekemiseen ja ketteränä toimijana pystyy luomaan näyttelytoiminnan kansainvälisiä yhteistyöhankkeita. Kansainvälinen näyttely-yhteistyö tuo museolle kiinnostavaa sisältöä ja museo pystyy toteuttamaan toimintasuunnitelmansa kansainvälistä painotusta.  

Kansainvälisten yhteishankkeiden kautta voidaan jakaa kuluja ja hakea yhteistä rahoitusta. Kansainvälinen näyttelytoiminta lisää myös Valokuvataiteen museon näkyvyyttä ja roolia kansainvälisenä toimijana. 

 

Näyttelytiimi

Näyttelytiimi koostuu kahdesta kuraattorista, tuottajasta (K1) ja näyttelytoiminnan intendentistä. Näyttelytiimi suunnittelee näyttelyohjelmiston tiiviissä yhteistyössä museonjohtajan kanssa. Säännöllisesti pidettävissä kokouksissa käydään yhdessä läpi näyttelyehdotuksia ja ideoita ja peilataan valintoja tehtäessä näyttelystrategian painopisteisiin. 

Kuraattoreiden työtehtäviin kuluu niin kuratoraalinen työ kuin näyttelyiden moninaiset tuotannolliset tehtävät. Tuottaja vastaa K1:sen näyttelyiden tuotannosta yhdessä kuraattoreiden kanssa. Intendentti vastaa kuratoraalisen ja tuotannollisen työn ohella tiimin esihenkilötyöstä, työn organisoinnista, budjetin seurannasta sekä osallistuu museon johtoryhmätyöhön. 

Valokuvataiteen museon näyttelytiimi järjestää kaksi kertaa vuodessa kuraattoriklinikan, jossa on mahdollisuus saada tiimiltä palautetta omalle tekemiselleen. 

 

Lisätietoa gallerian avoimesta hausta

Näyttelyt ovat olennainen foorumi museon kokoelmakuvien ja niihin liittyvän tutkimuksen esittelylle.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy