4.2. – 29.5.2022
Zanele Muholi: ZAZISE
Valokuvataiteen museo K1, Mikonkatu 1, Helsinki
Näyttelyt avoinna ma–pe klo 11–20, la–su 11–18
Median vierailuaika to 3.2.2022 klo 11–13 rsvp martta@juni.fi
Meidän tehtävämme aktivisteina ja taiteilijoina – eli taidetta tekevinä aktivisteina – on haastaa kaikki ismit, alkaen rasismista. Vastustaa ennakkoluuloja ja poispyyhkimistä. Pitää yllä dialogia ja luoda mahdollisuuksia vähemmän onnekkaille tai vähemmän etuoikeutetuille. Avata väyliä paikkoihin, joihin meiltä on historiallisesti evätty pääsy – varsinkin mustilta, naisoletetuilta, queer-, trans- ja ei-binäärisiltä ihmisiltä. Se on työni pääasiallinen agenda nyt ja vastedes: katsoa queeristi, tehdä värilliseksi, aukaista ja vallata tiloja.
– Zanele Muholi
Zanele Muholi on eteläafrikkalainen LGBTQIA+ aktivisti ja yksi aikamme merkittävimpiä nykyvalokuvaajia. Muholin näyttely ZAZISE avautuu Valokuvataiteen museo K1:ssä helmikuussa 2022. ZAZISE tarkoittaa isiZulun kielellä ”tehdä itsensä tunnetuksi” tai "hankkia tietoa".
2000-luvun alkupuolelta lähtien Zanele Muholi on dokumentoinut mustien LGBTQIA+ ihmisten eli lesbojen, homojen, biseksuaalien, queer-ihmisten sekä trans- ja intersukupuolisten elämää Etelä-Afrikassa ja muualla maailmassa. Muholin kuvat kertovat epätasa-arvosta ja sorrosta, jota vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kokevat päivittäin kaikkialla maailmassa. Visuaalisen aktivisminsa avulla Muholi pyrkii tuottamaan voimaannuttavia ja rohkaisevia valokuvia, jotka vastustavat sortavia kertomuksia.
ZAZISE-näyttelyssä on teoksia yli kahden vuosikymmenen ajalta ja se tarjoaa myös katsauksen Muholin omakuviin eri aikakausilta. Omakuvien sarjassa Somnyama Ngonyama – Hail the Dark Lioness (2012–) Muholi tutkii rasismia, eksotismia ja seksuaalipolitiikkaa. Arkisista esineistä rakennetut puettavat installaatiot ja sommittelu muistuttavat historiallisia kuvia kolonisaation ajalta. ”Kulttuuriamme hallitsevat kuvat mustista naisista toimivat jatkuvana muistutuksena siitä, kuinka mustat naiset nähdään. Eräs tapa lähestyä tuota eksotisoitua itseä/toista on manata nuo kuvat ulos omien valokuvieni kautta. Somnyama Ngonyamassa olen lähtenyt epämukavalle matkalle määrittelemään itseäni. Samalla pohdin uudelleen selfien, itsen esittämisen ja itseilmaisun kulttuuria. Olen tutkinut, kuinka valokuvaajat voivat kyseenalaistaa ja käsitellä ihmiskehoa materiana tai sekoittaa sen esineisiin, edelleen estetisoiden mustaa ihmisyyttä” Muholi sanoo.
Muholin läpimurtoteos Only half of the picture (2002–2006) käsittelee viharikosten urheiksi joutuneita eteläafrikkalaisia vähemmistöjen edustajia. Vuodesta 1996 Etelä-Afrikan perustuslaki on suojellut LGBTQIA+ ihmisten oikeuksia, mutta todellisuudessa homofobiset ja transihmisiin kohdistuvat viharikokset ovat edelleen yleisiä. Pyrkimällä pois stereotyyppisestä tavasta esittää uhreja, Muholin teokset antavat laajemman ja intiimimmän kulman LGBTQIA+ ihmisten elämään.
Zanele Muholi
Zanele Muholi (s.1972 Etelä-Afrikassa) on visuaalinen aktivisti, joka työskentelee valokuvauksen, videon ja installaatioiden parissa. Hän syntyi Umlazissa, Durbanissa, KwaZulu-Natalin maakunnassa perheen nuorimmaisena, kahdeksantena lapsena. Muholi opiskeli valokuvausta Johannesburgissa ja piti ensimmäisen näyttelynsä vuonna 2004. Muholin aktivismi keskittyy rodun, ihonvärin, luokan, sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiin. Hän on ei-binäärinen ja käyttää englannin kielessä pronominia ’they’ perustellen, että sukupuolen sijaan hän identifioi itsensä ihmiseksi.
Muholin teoksia on esitetty mm. Documentassa (2012), Venetsian Biennaalissa (2019) sekä lukuisissa gallerioissa ja museoissa ympäri maailmaa, mukaan lukien Tate Modern Lontoossa (2021), Gropius Bau Berliinissä (2021) ja Stedjelik Museum Amsterdamissa (2017). Hän on voittanut Deutsche Börse Photography Prize -palkinnon vuonna 2015 ja International Center of Photographyn Infinity Award -palkinnon vuonna 2016.
Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Martta Louekari
040 5284818
martta@juni.fi
Kuva: Zanele Muholi: Thathu I, The Sails, Durban 2019.