Syksyn aikana Valokuvataiteen museossa avautuu viisi uutta näyttelyä. Kaapelitehtaan tilojen syksyn päänäyttelynä nähdään Robert F. Kennedyn viimeinen matka – jaettu muisto, joka käsittelee valokuvaa muistojen ja kollektiivisen muistamisen välikappaleena. Näyttelyssä ammattikuvaajan otosten rinnalla nähdään kotialbumikuvia vuoden 1968 hautajaisjunaa seuraavista ihmisistä. K1:n syysnäyttelynä nähdään Penelope Umbricon humoristisia installaatioita Internetin alati kasvavista valokuva-arkistoista.
Kaapelitehtaalla nähdään myös Katja Eydelin, Veera Konstin ja Jonne Heinosen näyttelyt. Katja Eydelin näyttely Koulutus kehottaa katsomaan luokkahuoneiden ja muiden laitostilojen arjen itsestäänselvyyksien läpi. Veera Konsti karnevalisoi maalaustaiteen ja luontokuvan perinteitä. Jonne Heinosen näyttelyssä Rom tutustutaan Suomen romanikulttuuriin, ja pohditaan vähemmistön kuvaamisen problematiikkaa.
KAAPELITEHTAAN SYYSNÄYTTELYT
Robert F. Kennedyn viimeinen matka – jaettu muisto
16.9.2022–8.1.2023
Robert Kennedyn ruumista kuljettanut juna taittoi matkaa kesäkuussa 1968 New Yorkista Washingtoniin. Tuhannet ihmiset kerääntyivät junan reitin varrelle jättämään jäähyväiset murhatulle senaattorille. Järkytys ja suru kokosi ihmiset yhteen, kuten poikkeukselliset tapahtumat usein tekevät.
Hautajaisjunan mukana matkusti Look-lehdelle työskennellyt valokuvaaja Paul Fusco. Näyttelyssä Fuscon kuvat radanvarrelle kerääntyneistä ihmisistä rinnastuvat ihmisten kotialbumikuviin ja kaitafilmeihin tallentuneisiin muistoihin. Näyttelyn kuraattori, hollantilainen taiteilija Rein Jelle Terpstra on rakentanut uudelleen hautajaisjunan historiallisen matkan ihmisten muistoista, valokuvista ja kaitafilminauhoista.
Näyttely vie 1960-luvun Yhdysvaltoihin, tiettyyn hetkeen ja paikkaan historiassa muistuttaen valokuvan asemasta muistojen ja kollektiivisen muistamisen välikappaleena.
Katja Eydel: Koulutus
16.9.–6.11.2022
Valokuvataiteilija Katja Eydelin näyttely tuo tarkastelun kohteeksi arkiset koululuokat, lääkärin vastaanottohuoneet, päiväkodit ja kuntoutuskeskukset. Valokuvataiteilija kehottaa meitä katsomaan arkisen itsestäänselvyyden läpi, ja huomaamaan yhteiskunnallisia rakenteita, jotka muovaamat ajatteluamme ja käyttäytymistämme.
Näyttely avautui ensimmäisen kerran Valokuvataiteen museossa marraskuussa 2020, mutta ehti olla avoinna vain kaksi päivää ennen kuin koronarajoitukset pakottivat näyttelyn sulkeutumaan. Nyt näyttely tuodaan esille uudestaan.
Veera Konsti
16.9.–16.10.2022
Runsaasti kitschhenkeä, kultaisia kehyksiä, karvaa ja kimalletta sisältävä Veera Konstin näyttely karnevalisoi ja parodioi niin maalaustaiteen kuin luontokuvauksenkin perinteitä. Täytettyjä eläimiä ja eläinten luurankoja kuvaava Konsti rakentaa teoksissaan näytelmällisiä asetelmia. Tumman humoristinen näyttely pyrkii kyseenalaistamaan luonnon esittämisen totuttuja käytäntöjä.
Jonne Heinonen: Rom
11.11.2022–8.1.2023
Jonne Heinosen Rom -näyttely käsittelee Suomen romanien kulttuuria ja vähemmistöasemaa. Satoja vuosia säilyneet perinteet sekoittuvat tähän päivään, jossa käydään kiivasta keskustelua siitä, miten vähemmistön asema olisi yhteiskunnassamme tasa-arvoinen. Seitsenvuotisen työskentelyn aikana Heinonen on pohtinut omaa asemaansa vähemmistön ulkopuolelta tulevana taiteilijana. Pystyykö valokuvalla kertomaan vähemmistöstä? Mitä kuvat kertovat ja keitä varten työ on lopulta tehty?
K1:N SYYSNÄYTTELY
Penelope Umbrico
14.10.2022–5.2.2023
Penelope Umbrico (s. 1957) on yhdysvaltalainen taiteilija, joka työskentelee Internetin jatkuvasti kasvavien valokuva-arkistojen parissa. Umbricon installaatiot esittelevät nokkelan ja leikkisän tavan tutkia nykyistä valokuvien tuotantoa ja kulutusta.
Penelope Umbrico tarjoaa radikaalin uudelleentulkinnan jokapäiväisistä valokuvista. Hän seikkailee sosiaalisen median ja osto- ja myyntisivustojen virtuaalimaailmassa, hyödyntäen laajana arkistona kuluttajilta kuluttajille suunnattuja verkkosivustoja, kuten Tori.fi, EBay ja Craigslist. Umbrico etsii valokuvien ratkaisevia hetkiä, vaikka online-maailmoissa ratkaisevat hetket ovat kulttuurisia mielettömyyksiä. Osa Umbricon teoksista liittyy tekniikan pettämiseen tai vanhentumiseen. Taiteessaan hän näyttää kauneuden, joka piilee epäonnistumisessa.
Penelope Umbricon näyttelyitä on esitetty lukuisissa taidemuseoissa ja gallerioissa ympäri maailmaa. Umbricon teoksia löytyy myös monien museoiden kokoelmista.
Lisätietoja:
Jaakko Laasanen
viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
040 6800 307
jaakko.laasanen@fmp.fi
Kuvatiedot:
Kuva 1: William F. Wisnom Sr. / Tullytown Pennsylvania
Kuva 2: Katja Eydel: Alakoulu, sarjasta Koulutus, 2019.
Kuva 3: Veera Konsti
Kuva 4: Jonne Heinonen
Kuva 5: Penelope Umbrico: 112 signals, 2015.