Vuoden valokuvataidekirja 2020 -palkinnon finalistit valittu

Kuva: Lydia Palo / Suomen valokuvataiteen museo

 

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat neljättä kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Korkeatasoisia ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli määräaikaan mennessä kaiken kaikkiaan 22, joiden joukosta valintalautakunta nimesi viisi finalistia.

 

Vuoden 2020 Valokuvataidekirja -palkinnon finalistit ovat:

  • Pauliina HeinänenKotimatkalla / På väg hem

  • Sanna KannistoObserving Eye 

  • Maria LaxSome Kind of Heavenly Fire 

  • Teemu MäkiMiten olla mies tai nainen tai jotain muuta 

  • Santeri Tuori: Time is No Longer Round

 

Finalistit valitsi raati johon kuuluivat museonjohtaja Taina Myllyharju, valokuvataiteilija Ari Saarto sekä Vuoden valokuvataidekirja 2018 -palkinnon voittaja, valokuvaaja Filippo Zambon.

Kilpailun voittajan valitsee valokuvataiteilija Nelli Palomäki, ja voittaja julkistetaan 12.4. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on yhteensä 4.000 euroa, 2.000 euroa voittajalle ja jokaiselle finalistille 500 euroa.

Kirjakilpailun finalistien nimeämisen lisäksi raati myönsi kunniamaininnan Arno Rafael Minkkisen vuonna 2019 ilmestyneelle komealle monografialle Minkkinen – Two Hundred Seasons.

Median edustajat voivat sopia kirjoihin tutustumisesta Valokuvagalleria Hippolytessä valokuvataiteilijoiden liiton toiminnanjohtaja Henna Harrin kanssa. Yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta.

 

Maanantaina 12.4.2021 klo 17 järjestetään yleisölle avoin julkistustilaisuus Zoomissa, jossa kaikki finalistikirjat esitellään ja kilpailun voittajan julkistetaan. Keskustelun juontaa Kati Rapia ja voittajan kanssa on keskustelemassa myös Nelli Palomäki.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.1.2020–31.12.2020 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Palkinto nostaa esiin kirjaa valokuvataiteen muotona, ja sen tavoitteena on aktivoida mediaa esittelemään ja arvioimaan valokuvataidekirjoja itsenäisinä taideteoksina. 

http://photobookaward.fi/

 

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Henna Harri, Valokuvataiteilijoiden liitto
henna.harri@hippolyte.fi, p. 040 591 0770

Osoite: Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki

 

Pressikuvat: http://bit.ly/vtk_2020 

 

Finalistien esittelyt:

 

Pauliina Heinänen: Kotimatkalla / På väg hem 

Kotimatkalla / På väg hem on kahden kooltaan identtisen kokoisen valokuvakirjan yhteen laatikkoon pakattu viimeistelty kokonaisuus. Diptyykkimäisyys tukee kirjaparin teemaa: Heinänen on saanut aiheensa isoäitinsä ja isoisänsä kokemuksista sotalapsina Ruotsissa. Millaisen jäljen juurettomuus jättää ihmiseen? Valokuvaaja käsittelee traumaattista kysymystä herkkäviritteisten, symbolisten kuvien ja lyhyiden tekstien kautta, aineistoja graafisessa suunnittelussaan eloisasti yhdistellen. Kirjan henkilökohtaisen, tunteikkaan kokonaisuuden viimeistelee niteitten käsityömäinen sidonta. 

 

Sanna Kannisto: Observing Eye 

”Kuvaustilanteessa olen lähellä lintuja ja tarkkailen niitä, mutta myös ne tarkkailevat aktiivisesti minua. Minulle tarkkailu on molemminpuolista.” Sanna Kanniston kirja siivekkäistä on häkellyttävä, sillä lukija pääsee tarkastelemaan ja ihastelemaan lintuja aivan lähietäisyydeltä, erittäin tarkoissa kuvissa. Kirja on rikas, sekä rakenteen että kaikkien yksityiskohtien osalta tarkoin punnittu taiteellinen kokonaisuus. Siinä myös taustoitetaan valokuvaajan työskentelymetodeja tieteen ja taiteen rajapinnassa: valokuvaaja on tehnyt pitkään yhteistyötä tutkijoiden kanssa eri puolilla maailmaa.

 

Maria Lax: Some Kind of Heavenly Fire 

Maria Laxin tiivis, pieni kirja vie kirjan lukijan ufo-kuumeen valtaamille seuduille 1960-luvun Pohjois-Suomeen. Valokuvaajan poeettinen retki todella omituiseen historialliseen hetkeen alkaa muistinsa kadottaneen isoisän leikekirjasta ja muistiinpanoista. Kansan usko ufonäkyihin rinnastuu maaseudun rakennemuutoksen aiheuttamaan tulevaisuuden pelkoon. Erittäin taitavasti erilaisia aineksia - salaperäisiä yöllisiä valokuvia, vanhoja albumikuvia, teipattuja lappusia - yhdistäen kirja luo arjen ulkopuolelle tiivistunnelmallisen, visuaalisesti koukuttavan maailman.

 

Teemu Mäki: Teemu Mäki - Miten olla mies tai nainen tai jotain muuta 

Laajan kirjon muotokuvia ja runsaasti Teemu Mäen omia tekstejä kokoava kirja on kuin moniaalle haarautuva polusto, jossa yhteiskunnan tarjoamien sukupuoliroolien tarkastelu kietoutuu mm. perhesuhteiden, vanhenemisen, kuoleman ja taiteen kysymyksiin. Henkilökuvien kuvaamisessa johtolankana on valokuvaajan ankara pyrkimys rehellisyyteen – tehtävän itse tiedostetun mahdottomuuden uhallakin. Henkilögallerian särmikäs moninaisuus, kuvien laboratoriomaisen paljastava valo ja kirjan tekstikudelma luovat vahvasti omaäänisen valokuvakirjan. 

 

Santeri Tuori: Time is No Longer Round 

Suurikokoinen kirja kokoaa yhteen Santeri Tuorin viime vuosien laajan kuvaston puita ja taivaita mm. Kökarin saarelta, jossa Tuori on kuvannut neljäntoista vuoden ajan, samoja paikkoja ja samoja puita, yhä uudestaan ja uudestaan. Kirjan kerrokselliset kuvat puista ja taivaista koostuvat useista eri aikoina otetuista päällekkäisistä kuvista; ne ovat kuin tiivistynyttä aikaa. Tuorin kuvat ovat viettelevän kauniita ja kirja on fyysisenä esineenä laadukasta painojälkeä ja oivaltavia paperivalintoja myöten hienostuneen viimeistelty.

 

Kunniamaininta:

 

Arno Rafael Minkkinen: Minkkinen – Two Hundred Seasons

Suurikokoinen valokuvakirja kokoaa yhteen Yhdysvalloissa aikuisikänsä eläneen, Helsingissä vuonna 1945 syntyneen valokuvaajan 50 vuoden elämäntyön, jonka tunnuspiirteenä on kiehtovan surrealistinen pohjavire ja oman vartalon käyttö valokuvissa. Läpi uransa Minkkinen on kuvannut alastonta vartaloaan luontoon tai urbaaniin maisemaan yhdistettynä. Kirja on graafiselta ilmeeltään, materiaalivalinnoiltaan ja painojäljeltään kauttaaltaan korkealaatuinen. Läpi vuosikymmenten Minkkinen on pitänyt yllä kiinteitä yhteyksiä Suomeen ja suomalaisiin valokuvaajiin. Kansainvälisen valokuvauksen tuulahduksen hän toi maahan jo 1970-luvulla. Minkkinen on ollut merkittävä, karismaattinen opettaja muun muassa monille Aalto-yliopiston valokuvaajasukupolville.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy