Mitä syöt, sitä olet. Entä jos kylvet ruoassa tai pukeudut siihen - kuvottava vai kuvattava ajatus? Miltä houkutteleva ruoka mielestäsi näyttää? Kahden museon yhteisnäyttely Kaapelitehtaalla kutsuu syömään silmillä. Taiteilijalle ruoan kuvaaminen voi olla keino käsitellä nautinnon, ruumiillisuuden tai muiston kaltaisia aiheita. Keittokirjojen ja ruokalehtien kuvissa taas tärkeää on paitsi esteettisyys, myös houkuttelevuus ja selkeys.
Suomen valokuvataiteen museon Projekti-tilassa nähdään etupäässä suomalaisten valokuvataiteilijoiden ruokaan liittyviä teoksia. Hotelli- ja ravintolamuseon osuudessa esitellään ravintoloiden, ruokalehtien ja keittokirjojen ruokakuvia. Näkökulmat kuitenkin vaihtelevat molemmissa museoissa, eikä aina tarvitse edes päättää, milloin on kyseessä taidekuva, milloin käyttökuva.
Keittokirjojen ja lehtien ruokakuvat houkuttelevat kokeilemaan, mutta kuvien selailu voi olla myös viihdettä. 1800-luvulla keittokirjoja kuvitettiin piirroksin, 1950-luvun kuvissa pyrittiin havainnollisuuteen, 2000-luvulla taas korostuvat taiteellisuus ja esteettisyys. Muutokset ruokatottumuksissa ja suhtautumisessa ruokaan heijastuvat kuvissa, samoin erilaiset arvot ja ihanteet. Uudempaa ruokakuvausta näyttelyssä edustavat Pekka Harasteen, Juha-Pekka Laakion, Mikko Oksasen, Sami Revon ja Timo Viljakaisen kuvat. Ravintoloiden keittiöihin puolestaan kurkistetaan annoskuvien kautta ja klassikkoannoksien valmistumista seurataan Pasi Hytin kuvaamissa Viisi tähteä -lehden valokuvissa.
Taiteessa ruoka voi olla kaunista tai hauskaa, mutta myös ällöttävää ja ongelmallista. Suomalaisessa valokuvataiteessa ruoka on ollut maalaustaiteen perinteen tavoin suosittu ja monimerkityksinen asetelman aihe, niin Wladimir Schohinille ja Fritz Englundille 1800-luvulla kuin Anne Hämäläiselle, Timothy Personsille ja Saku Paasilahdelle 2000-luvulla. Myös hilpeät ateriat ja piknikit ovat innoittaneet kuvaajia. Monet nykyvalokuvataiteilijat taas käsittelevät ruumiillisuuden iloja ja ongelmakohtia ruoan ja syömisen kautta. Heidi Romo ja Eeva-Mari Haikala sekä taiteilijaryhmä Salong 3+ ottavat omissa teoksissaan ihokontaktia ruokaan. Mukana näyttelyssä on myös nostalgisia mainos- ja dokumenttikuvia museon kokoelmista.
Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki