Leena Saraste, sarjasta Rotutytöt, 1970

Leena Saraste

Valokuvataiteilija, tutkija, kuvajournalisti, pedagogi ja taiteellisen tutkimuksen kehittäjä – Leena Sarasteen (s. 1942) monipuolista vaikutusta Suomen valokuvakenttään ei voi kyllin korostaa.

Suomen valokuvataiteen museo esittelee Sarasteen työn eri puolia. Näyttelyssä on esillä muun muassa hänen ottamiaan naistenlehtikuvia, kuvia lukuisilta Lähi-idän matkoilta sekä kuvia, jotka näyttävät merkittäviä hetkiä paitsi Sarasteen oman valokuvaajan uran myös koko Suomen valokuvakentän kehittymisen kannalta.

Naiskuvaaja oli Suomenkin lehtipiireissä harvinaisuus 1960- ja 1970-luvulla. Saraste tasoitti omalla tekemisellään naisten tietä lehtikuvaajiksi. Hänen kuviinsa taltioituivat noilta vuosikymmeniltä suomalaiset julkkikset, muotivaatteet, korut ja kampaukset. Seikkailijan veri veti myös ulkomaille. Saraste oli yksi ensimmäisistä naiskuvaajista Suomen lisäksi muun muassa palestiinalaisalueilla, Syyriassa ja Libanonissa. Elämänmakuisista ja humanistisista kuvistaan Saraste kokosi 1980-luvun alussa Rakkaani, Palestiina –valokuvakirjan.

Saraste tunnetaan paitsi valokuvaajana myös tutkijana, valokuvauksen opettajana ja naisvalokuvaajien tienraivaajana. Hänen aloitteestaan syntyi naisvalokuvaajien kiertonäyttely 26-valokuvaajaa vuonna 1984. Sarasteen kirjat Valokuva, pakenevan todellisuuden kuvajainen (1980) ja Valokuva tradition ja toden välissä (1996) ovat suomalaisen valokuvakirjallisuuden perusteoksia, jotka löytyvät lähes jokaisen alan ammattilaisen, harrastajan ja opiskelijan kirjahyllystä. Kirjat avaavat valokuvauksen historiaa, estetiikkaa ja ominaislaatua. Ne ovat valokuvaa käsittelevinä perusteoksina edelleen niin korvaamattomia ja ajankohtaisia, että niistä tehtiin vuonna 2010 uudistettu laitos nimellä Valokuva, muisto – viesti – taide. Väitöskirjassaan Valo, muoto vai elämä (2004) Saraste käsittelee perusteellisesti kameraseuratoimintaa sekä ammatin taiteellistumista 1950-luvulla.

Näyttelyssä voi valokuvien katsomisen lisäksi kuunnella paljon matkustaneen, nähneen ja kokeneen Sarasteen värikkäitä kertomuksia viisi vuosikymmentä kestäneen uran varrelta. Yhdessä kuvat, äänet ja tekstit tutustuttavat Sarasteen valokuvan parissa tekemään uraan, joka on tuonut hänelle muun muassa kaksi valokuvataiteen valtionpalkintoa (1981, 2004) ja Finnfoto-palkinnon (2005).

 

 

Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

11.2.–12.4.2015
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy