Marjukka Vainio (s. 1953) tunnetaan runollisista teoksistaan, joissa kasveja ja niiden osia, värejä ja muotoja katsotaan hyvin läheltä. Vahvatunnelmaisissa kuvissa voi nähdä toisaalta luonnon kiertokulun symboliikkaa, muistoja ja taikaa, toisaalta taas kotipuutarhurin yksityistä onnea. Kuvia voi verrata niin kasvitieteen tarkkuuteen kuin koristetaiteen ornamentiikkaankin. Maan valoa -sarjan uusimmissa teoksissa vaihtelevat heleät ja tummat, sameat ja kirkkaat sävyt, pelkistetyt kompositiot ja orgaaniset muodot.
Installaatio Dans le jardin de l’alchimiste (Alkemistin puutarhassa) on salaperäinen, pimeä tila, jonka seinän ja katon dvd-projisoinneissa voi nähdä ja kuulla juurten ja köynnösten kasvavan kuin maan alla. Kesän aikana taiteilija rakentaa tilan keskelle lisäksi oikean, pienen puutarhan taimista, mullasta ja kivistä.
Marjukka Vainio toteuttaa teoksensa itse kehittämillään, kokeellisilla valotus- ja vedostustekniikoilla. Lähtökohtana voi myös olla fotogrammi eli kohteen valottaminen suoraan valoherkälle paperille. Menetelmässä palataan valokuvauksen keksimisen alkulähteille: valoon, kemiaan ja optisiin ilmiöihin. Originaalivedos, ”paperidia”, on usein uniikki hopeavärivalkaisuvedos (Ilfochrome Classic), josta nykytekniikalla on ollut mahdollista valmistaa suurempia teoskokoja ja pieniä vedossarjoja. Näyttelyssä on esillä hänen varhaisempia teoksiaan myös painettuina kuvasalkkuina.
Näyttely Maan valoa on esillä myös Hämeenlinnan taidemuseossa 28.9. – 12.11.2006.
Osa teoksista on ollut mukana Marjukka Vainion laajassa yksityisnäyttelyssä Ruotsin Luulajassa ja Ranskan Strasbourgissa.