Uwa Iduozee: Sunny Niger-joessa, Asaba, sarjasta He kävelivät vetten päällä, 2018.

Poliittisen valokuvan festivaali 2019
Mahdollisuus

Poliittisen valokuvan festivaali 2019 etsii kollektiivisen kuvittelun kykyä ja toiminnan mahdollisuuksia. Se vastustaa käsitystä siitä, että asioihin ei voi vaikuttaa, vaikka ilmastonmuutokseen, biodiversiteetin häviämiseen sekä rasismin, naisvihan ja äärioikeiston nousuun liittyvässä informaatiossa puhe kuvittelusta, toivosta ja vaihtoehtoisista mahdollisuuksista on helppo tuomita todellisuuspaoksi.

 

Festivaali nostaa esiin valokuvahankkeita, jotka käsittelevät pienempiä ja isompia muutoksia ja vaihtoehtoisia tapoja ajatella ja elää. Muutokset voivat olla henkilökohtaisia elämäntapavalintoja tai ne voivat tähdätä laajempaan murrokseen yhteiskunnan tai taloudellisen vallan rakenteissa. Hankkeet ehdottavat eettistä kuvittelukykyä, jonka avulla voimme kyseenalaistaa olemassa olevat rakenteet. Toivo on tila, jonka avulla pystymme kuvittelemaan maailman sellaisena kuin sen pitäisi olla, eikä sellaisena kuin se meille uskotellaan.

 

Valokuvat eivät koskaan yksinkertaisesti esitä asioita tai ihmisiä, vaan niiden tuottama tieto on monimutkainen verkosto mahdollisuuksia, olosuhteita, katsomisen ja näyttämisen konventioita, valtaa, alistamista ja empatiaa. Katsojalta vaaditaan myös eettistä ymmärrystä siitä, että hän ei ole niiden olosuhteiden ulkopuolella, jotka tekivät valokuvaamisen ja valokuvan mahdolliseksi. Katsojan täytyy tulkita, yhdistellä faktoja ja – ennen kaikkea – kuvitella.

 

Poliittisen valokuvan festivaalin 2019 valokuvaajat, taiteilijat ja tekijät: Laia Abril, Darya Apakhonchich, Airin Bahmani, Aslan Gaisumov, Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä, Touko Hujanen, Ella Kiviniemi & Linda Manner, Patrik Rastenberger & Sergio Prudant, Sanni Seppo & Ritva Kovalainen & Ville Tanttu, Kurt Tong sekä Winds of -näyttelyn kuraattorit Nayab Ikram ja Ramina Habibollah sekä taiteilijat Baran Caginli, Jeannette Ehlers, Mi Tjio ja Uwa Iduozee.

 

Vuoden 2019 Poliittisen valokuvan festivaali levittäytyy Suomen valokuvataiteen museon lisäksi kulttuurikeskus Stoaan sekä Pertin Valinta - Sekotavarakauppa & Galleriaan.

 

Festivaali kiittää tukijoitaan ja yhteistyökumppaneitaan: Helsingin kaupunki, Osuuskunta Tradeka, Patricia Seppälän säätiö, Pertin Valinta - Sekotavarakauppa & Galleria, Stoa, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Suomen valokuvataiteen museo, Taideyliopiston Kuvataideakatemia.

 

#PVFPHOTO #PVFPHOTO19

 

Poliittisen valokuvan festivaali on kantaaottavalle valokuvaukselle omistettu monitaiteinen ja tapahtuma. Festivaali kannustaa valokuvaajia, taiteilijoita, tutkijoita ja yleisöä osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttamiseen. Poliittisen valokuvan festivaali käynnistyi syksyllä 2014. Ensimmäisen vuonna 2015 järjestetyn festivaalin teema oli sukupolvikonflikteja käsittelevä Kolmanteen polveen​. Seuraava festivaali 2016 käsitteli siirtolaisuutta sekä ihmisten kokemusta paikasta ja kodista teemalla ​Kotimaa​. Järjestyksessään kolmas Poliittisen valokuvan festivaali käynnistyi helmikuussa​ ​2017 ja sen teema oli ​Ruoka - Post Food​. Festivaali tutki ruokatuotantoon liittyviä yhteikunnallisia, taloudellisia ja poliittisia rakenteita. Vuodesta 2017 eteenpäin festivaali muuttui biennaaliksi.
 

Poliittisen valokuvan festivaalia toteuttaa Poliittisen valokuvan festivaali ry. Festivaalin työryhmään kuuluvat valokuvataiteilija Sanni Seppo, professori Anna-Kaisa Rastenberger Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, intendentti Tiina Rauhala Suomen valokuvataiteen museosta, tuottaja Ulla Kallakivi sekä taidekasvattaja ja Suomen valokuvataiteen museon museolehtori Laura Porola.​

pvf.fi

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy