Mija Renström (s. 1968) on järjestänyt valokuvaustyöpajoja muun muassa tukikodissa asuville nuorille äideille sekä vammaisten parissa työskenteleville opettajille. Hän opettaa osanottajia kuvaamaan itseään ja toisiaan ja katsomaan valokuvia. Jokainen on saanut valita itseään kiinnostavan taidevalokuvan ja rakentaa sen mukaan lavastetun omakuvan, oman tulkintansa sekä kuvasta että itsestään. Työpajan osallistujat ovat kuvien tekijöitä, Renström on opettaja ja mahdollisuuksien avaaja.
Työpajat ovat tutkivia ja kriittisiä prosesseja, joissa Renström työskentelee noin vuoden ajan saman yhteisön tai ryhmän kanssa. Suomen valokuvataiteen museon näyttelyyn liittyy tammikuussa lyhyempi, kolmen päivän mittainen valokuvaustyöpaja, jonka osallistujat ovat ikääntyvien maahanmuuttajien parissa työskenteleviä sosiaalityöntekijöitä. Museon työpajan tulokset ovat esillä osana näyttelyä.
Työpajojen lopputulokset ovat samalla kertaa dokumenttikuvaa, taidekuvaa ja perhealbumikuvaa. Renströmille on tärkeää välttää toisen ihmisen asettamista passiivisen kohteen asemaan. Työssään hän pohtii dokumenttikuvaajan valtaa, tulkintaa ja vastuuta suhteessa kuvauskohteisiin: miten voi kertoa toisen ihmisen tarinan ja antaa hänelle äänen? Myöskään taidevalokuvan konventioiden ei tarvitse rajoittaa kuvaamista, vaan ne voivat toimia ideoiden lähtökohtina. Valokuvaaminen on osallistujille voimauttavaa toimintaa, jossa erilaiset ja yksilölliset tekijyydet ja katseet pääsevät esiin.
Näyttelyä ja työpajaa tukee Nifin (Nordiska institutet i Finland).
Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila
Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki