Ensimmäinen oli vuonna 1978 tehty Pentti Sammallahden Cathleen ni Houlihan (irlantilainen kuvasalkku), jonka jälkeen erityisesti Taideteollisessa korkeakoulussa alettiin valmistaa hienosti toteutettuja painettuja portfolioita.
Kuvien lisäksi kiinnittyy huomio korkealuokkaiseen käsityöhön; usein painetut teokset suljetaan hienosti käsin valmistettuun kansioon tai laatikkoon. Myös itse painopaperi saattaa olla käsin tehtyä.
Kuvasalkkujen tekemisessä on merkittävässä osassa alkuperäisten kuvien reprodusointi, joka kehittyi suuresti 1980-luvun kuluessa. Parhaimmillaan se sai täysin uudet standardit kun mustavalkokuvia painettiin aluksi duotone-menetelmällä (kaksisävypaino) ja myöhemmin siirryttiin useammankin sävyn käyttöön. Myös erilaiset gravyyrimenetelmät ovat olleet käytössä kuvasalkkujen valmistusmenetelminä.
Taideteollisen korkeakoulun valokuvauksen osasto oli keskeisessä roolissa kehittämässä näitä menetelmiä ilmaisuvoimaisiksi taidepainomenetelmiksi.
Näyttelyn jotkut portfoliot ovatkin Taideteollisen korkeakoulun OPUS-julkaisusarjasta.
Sisällöllisesti aiheet vaihtelevat asetelmista muotokuviin ja pienimuotoisiin kuvakertomuksiin.
Tässä näyttelyssä kuvasalkkuja esitellään sekä teoksina gallerian seinillä että kolmiulotteisina "esineinä" vitriinissä
Portfolio -näyttelyssä on kuvasalkkuja seuraavilta valokuvataiteilijoilta: Kristoffer Albrecht, Martti Anttila, Stefan Bremer, Taneli Eskola, Ilkka Halso, Ritva Kovalainen, Tero Puha ja Pentti Sammallahti.
Näyttelyn on koonnut näyttelysihteeri Jarmo Vanhanen.
Suomen valokuvataiteen museo
1. kerros
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki