Tiedettiin omasta mielestämme tarpeeksi:
Suomen eka romaani.
Sen on kirjoittanut Aleksis Kivi vuonna 1870.
Se kertoo seitsemästä veljeksestä, jotka asuvat jossain metsän perällä, juopottelevat ja tappelevat.
Siispä päätettiin kysyä veljiltä, mitä he muistavat. Veljekset löytyivät helposti, olivat mäen laella kruisailemassa. Veljekset eivät kuitenkaan muistaneet paljoa, eivät oikein omia nimiäänkään. Annettiin veljille sitten nimet, uudet, kun emme mekään muistaneet kaikkia alkuperäisiä. Annettiin veljille vielä kirjat käteen, jokaiselle oma, muistia virkistämään. Osa luki mallikkaasti, kun taas osa ei saanut selvää sanastakaan. Kukaan veljeksistä ei ollut nähnyt koko kirjaa aikaisemmin.
Viljami Nissin Seitsemän kuumaa veljestä on homomiehen yritys jaksaa lukea Aleksis Kiven romaani Seitsemän veljestä. Hän ei tarjoa uutta tulkintaa Seitsemästä veljeksestä, vaan itsenäisen teoksen, joka on kunnianosoitus sekä Kiven romaanille että suomalaiselle queer-historialle.
Viljami Nissi (s.1994, Kannus) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka taiteellista praktiikkaa ajaa ajatus homoosiosta: homoseksuaalisuudesta eroosion kaltaisena ilmiönä, jolla on luonnonvoiman tavoin kyky muokata ja rappeuttaa ympäristöään. Nissi on valmistunut kuva- ja performanssitaiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta ja viimeistelee maisteriopintojaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
Seitsemän kuumaa veljestä -näyttely päättää Kapinoiva keho -teemasta koostuvan Gallerian ohjelmiston (2023–2024), jonka tekijät valittiin avoimen haun kautta. Ohjelmistossa nähdyt näyttelyt ovat pohtineet kehojen politisoitumista, niiden tekemää vastarintaa sekä niihin kohdistettua hallintaa, normeja ja suhteita toisiinsa.
Työryhmä:
Viljami Nissi, Aleksi Holkko, Roy Boswell ja Liisa Mudist.
Näyttelyä on tukenut Koneen Säätiö.
Näyttely on saanut valtionavustusta Museovirastolta.
Suomen valokuvataiteen museo
0. kerros
Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki