Frida Lisa Carstensen Jersø

Frida Lisa Carstensen Jersø
SICK

Frida Lisa Carstensen Jersøn näyttely SICK tarkastelee sairauden, kehon ja teknologian risteyskohtia valokuvan keinoin. Henkilökohtaisten kokemustensa pohjalta hän tutkii, miten krooninen sairaus muokkaa ihmistä – yksilöllisesti ja yhteiskunnallisesti. Hänen teoksensa liikkuvat herkkyyden ja selviytymisen, henkilökohtaisen ja universaalin välisessä jännitteessä, jotka kumpuavat sairaan ja vammaisen nuoren ihmisen kokemuksista.

Näyttely yhdistää perinteistä valokuvaa lääketieteelliseen kuvantamiseen. Omakuvissaan Carstensen Jersø tuo esiin kehon eri vaiheissa: sairauden, toipumisen ja itsetutkiskelun keskellä – sen kantaman kivun ja voiman. Hän kuvaa myös sairaalaympäristöjä, joissa steriilit sängyt, monitorit ja lääketieteelliset laitteet muodostavat kontrastin ihmiskehon inhimillisyydelle. Näyttelyn kuvat ovat osa teossarjaa FRIDA FOREVER, jossa dokumentaarinen ja lavastettu valokuvaus lomittuvat, yhdistäen eletyn kokemuksen ja lääketieteellisen katseen.

Valokuvien lisäksi näyttely koostuu videoteoksesta ja veistoksesta. Veistos on taiteilijan selkärankaimplantin kopio, joka symboloi kehon ja lääketieteen välistä yhteyttä. Videoteoksessa Carstensen Jersø kokoaa yhteen sairaalakuvamateriaalia ja lääketieteellisiä skannauksia, joiden aikajänne ulottuu vuoteen 2012 – yöhön, jolloin hän mursi selkänsä. Yhdistettynä sairaalakuvamateriaaliin skannaukset dokumentoivat hänen kehonsa muutosta, tehden samalla kokemuksen vastakkainasettelusta kliinisen katseen kanssa näkyväksi.

SICK liikkuu kiehtovuuden ja epämukavuuden, tieteen ja estetiikan rajapinnassa. Teknologian ja crip-teorian inspiroimat teokset haastavat vallitsevia käsityksiä vammaisuudesta – ei heikkouden, vaan voiman ja tarinoiden kautta.

 

Frida Lisa Carstensen Jersø (s. 1997) on Kööpenhaminassa työskentelevä valokuvaaja. Hänen teoksensa käsittelevät sairauden valokuvausta ja terapeuttista valokuvausta, joiden kautta hän tutkii, millaista on olla nuori, vammainen ja kroonisesti sairas – niin fyysisestä, emotionaalisesta kuin yhteiskunnallisestakin näkökulmasta katsottuna. Hän on valmistunut valokuvauksen kandidaatiksi HDK-Valand Academy of Art and Designista Göteborgista, Ruotsista, ja opiskellut aiemmin Kööpenhaminan elokuva- ja valokuvauskoulussa.

Näyttely kuuluu avoimen haun kautta valittuun näyttelysarjaan teemalla Turvan tekstuurit. Näyttelysarjan on kuratoinut Valokuvataiteen museon kuraattoritiimi, sekä vieraileva taiteilija-kuraattori Farbod Fakharzadeh. Museovirasto on tukenut gallerian näyttelyohjelmistoa.

Suomen valokuvataiteen museo
0. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

4.4.–1.6.2025

Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy