Jonne Sippola: Tarja, Berndt ja minä, 2022.

Jonne Sippola
Tarja, Berndt ja minä

Jonne Sippolan näyttely on kokonaisvaltainen valokuvateos, joka käsittelee taiteilijan ja hänen vanhempiensa välistä yhteistä kasvutarinaa Sippolan transprosessin* aikana. Kuvat dokumentoivat suhteen kipukohtia, kehittymistä ja paranemisen kokemuksia kuudentoista vuoden ajalta - aina siitä asti, kun taiteilija on ollut teini-ikäinen.

Sippola on tuonut vanhempansa Tarjan ja Berndtin osaksi taiteellista prosessiaan. Hän on muun muassa kutsunut heidät mukaansa taiteilijaresidenssiin työskentelemään kanssaan, ja osa näyttelyn kuvista on hänen äitinsä Tarjan ottamia. Sippola sanookin vanhempien olevan osa näyttelyn tuottanutta työryhmää. Yhdessä tekeminen on ollut keino lieventää perheessä vallitsevaa, monelle suomalaiselle tuttua hiljaisuuden kulttuuria. 

Teos yhdistää taide-, arkisto- ja dokumenttivalokuvaa aaltoillen menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Sen tekeminen on ollut myös Sippolalle tapa käsitellä kuluneita vuosia ja hänen omaa matkaansa kipuilevasta LGBTQ-nuoresta aikuisuuteen. Viimeisimmissä yhteisissä kuvissa hänen rinnallaan seisovat lastaan tukevat vanhemmat, jotka ovat ottaneet muutoksen vastaan sen hyväksyen.

Sukupuolen moninaisuus on yhä valitettavan arka aihe monissa perheissä, ja useat translapset ja -nuoret voivat siitä johtuen huonosti. Sippolan ja hänen vanhempiensa tarina kertoo siitä, miten tärkeitä empatia ja kuunteleminen ovat yhteisen kasvun keskellä. 

Näyttelyyn kuuluu kuvien lisäksi kirje, jonka vieraat voivat halutessaan ottaa mukaansa. Näyttely on valittu gallerian ohjelmistoon avoimen haun kautta, jonka teemana tänä vuonna on Kapinoiva keho.

 

Jonne Sippola (s. 1991 Nummela) on transtaustainen valokuvataiteilija ja dokumentaristi. Hän käsittelee töissään vähemmistöasemaa, mielen herkkyyttä, ympäristötuhoa ja aktivismia. Valokuvan lisäksi Sippola käyttää ilmaisun välineinä installaatiota, keramiikkaa ja tekstiiliä, ja toimii Sippola&Saarits -kollektiivissa. Sippolan teoksia on nähty yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Näyttelyä ovat tukeneet Finnfoto ry, Olga ja Vilho Linnamon säätiö, Patricia Seppälän säätiö ja Taiteen edistämiskeskus, ja sitä on työstetty Mustarindan taiteilijaresidenssissä.

 

*Transsukupuolinen henkilö on ihminen, jonka sukupuoli ei vastaa syntymässä hänelle määritettyä sukupuolta. Transprosessilla viitataan toimenpiteiden sarjaan, minkä avulla henkilö korjaa sukupuoltaan sosiaalisesti ja / tai lääketieteen avulla. Sana ‘transtaustainen’ viittaa siihen, että henkilö kokee prosessin olevan jossain määrin ohi.

Suomen valokuvataiteen museo
0. kerros

Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, Helsinki

7.6.–8.9.2024

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–su 11–18, ke 11–20
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy