Tito Mouraz: nimetön, sarjasta Fluvial, 2013.

Tito Mouraz
Uimapaikka joen varrella

Tito Mourazin sarja Fluvial on Pohjois- ja Keski-Portugalin sisämaakylien ja -rantojen mietelmä.

Vuosien 2011 ja 2018 välillä kuvatut jokimaisemat muuttavat henkilökohtaisen maantieteen kuvitteelliseksi ilmapiiriksi. Kuvat kertovat kuvaajan elämänpituisesta suhteesta Pohjois- ja Keski-Portugalin jokirantoihin ja kyliin, mutta eivät ole topografinen tutkielma vaan yhdistävät eroosion visioon. Aivan kuten virtaava joki on muokannut luontoa, ajankulku on pyyhkinyt ironian hänen katseestaan ja tehnyt sen alttiiksi muodolle ja analogialle sekä lempeydelle vertaisiaan kohtaan.

Hän kuvaa portugalilaisten perheiden arkisia hetkiä, pääasiassa siirtotyöläisiä, jotka ovat palanneet Pohjois-Euroopasta kotiin kesäksi. Vartalot, puunrungot ja joen pohjan kivet näyttäytyvät pieninä veistoksina (joista jotkut ovat antropomorfisia): ihmiskeho, tässä lähes amfibisena, on usein pelkistetty yksinkertaiseen muotoon, vedenalaiseksi pinnaksi, joko käyttämällä virtaa optisena instrumenttina tai muovaamalla sitä valon avulla.

Ihmiskehot ja muut kohteet ilmestyvät valosta ja varjoista joko illuusionomaisina mise-en-scène-elementteinä tai vieraannutettuina, pelkkään muotoonsa pelkistettyinä kuin noiduttuina.

Näkymä on realistinen mutta unenomainen, se henkii pakanallista luontokuvaa ja luo loputtomalta tuntuvan sunnuntain tunnelman herättäen haaveen kesästä: se on visuaalinen oodi ihmisen joutenololle.

 

Tito Mouraz (s. 1977, Portugali) valmistui kuvataiteen ja valokuvauksen koulutusohjelmasta Escola Superior Artistíca do Portosta vuonna 2010 ja asuu ja työskentelee yhä Portossa. Mourazin töitä on ollut vuodesta 2009 asti säännöllisesti esillä Portugalissa ja muualla maailmassa. Merkittävimpiin näyttelypaikkoihin kuuluvat Módulo (Lissabon), Format International Photography Festival (Iso-Britannia), Galería Blanca Berlín (Espanja), Tampereen taidemuseo (Suomi), Fotofestiwal Łódź (Puola), Festival Circulation(s) (Pariisi, Ranska), Encontros da Imagem (Braga, Portugali) sekä Voies Off (Arles, Ranska). Portugalissa häntä edustaa Módulo - Centro Difusor de Arte, Lissabon.

 

Näyttely on osa kansainvälistä Transeurope-hanketta, joka edistää valokuvataiteilijoiden, alan asiantuntijoiden ja instituutioiden yhteistyötä, näkyvyyttä ja kansainvälistä liikkuvuutta Euroopassa. Vuodesta 2017 aina vuoteen 2019 asti jatkuvan hankkeen aikana on järjestetty muun muassa 14 työpajaa sekä ryhmänäyttelyitä eri puolilla Eurooppaa. Kolmessa eri portfoliotapaamisessa Helsingissä, Ateenassa ja Madridissa 80 valokuva- ja taidealan asiantuntijaa tutustuivat valokuvataiteilijoiden portfolioihin. Hankkeeseen on osallistunut yhteensä 350 taiteilijaa 29 eri Euroopan maasta sekä kolme taiteilijaa Etelä-Amerikasta.

Hanketta veti Fundación Contemporánea (Espanja) ja kumppaneita olivat Euromare (Kreikka) sekä Suomen valokuvataiteen museo. Hankkeen rahoittaa Creative Europe -ohjelma. Hankkeen verkkosivut toimivat avoimena kohtaamispaikkana, jossa valokuvaajat esittelevät portfolioitaan alan ammattilaiselle ja kaikille valokuvataiteesta kiinnostuneille.

 

Suomen valokuvataiteen museo
Projekti-tila

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki

12.6.–1.9.2019
Teoskuvia
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy