Valokuvakirja on kuin intiimi mini-tila - Photobooks from Finland haluaa edistää ja inspiroida suomalaista valokuvakirjakulttuuria

 

Valokuvataiteen museossa on juuri avautunut Photobooks from Finland -yhteisön kuratoima näyttely fin.land. Mikä on PBFF?


Toni Vallasjoki / Photobooks from Finland –yhteisön perustajajäsen: "Toimimme edistääksemme suomalaista valokuvakirjakulttuuria. Tavoitteenamme on tuoda esille siitä, mitä Suomessa tehdään valokuvakirja-alalla sekä samalla olla osa isompaa valokuvakirjabuumia. Tutkiminen ja ymmärrys siitä mitä alalla tapahtuu on iso osa toimintaamme. Keräämme suomalaisten tekemiä, Suomessa tehtyjä sekä Suomea käsitteleviä julkaisuja. Kartutamme sekä fyysistä kirja-arkistoa että virtuaaliarkistoa, jossa kirjoista esitellään pienempiä, esimerkiksi aukeaman mittaisia kokonaisuuksia. Kaikki kirjat ovat lahjoituksia, ja nettiarkistoomme olemme tallentaneet myös useita loppuunmyytyjä teoksia omista kirjahyllyistämme. Kaikki sai alkunsa Johanneksen (Romppanen) vierailtua Amsterdamin Unseen-valokuvafestivaalien kirjamarketissa suomalaisten valokuvakirjojen kanssa vuonna 2013. Innostuin, ja otin yhteyttä Johannekseen ja Sinikkaan (Konttinen), jolloin varsinaisesti Photobooks from Finland -projekti syntyi. Vuonna 2017 kutsuimme mukaan Tuomaksen (Linna), Karoliinan (Paatos) ja Nitan (Vera), jotka ovat kaikki omia valokuvakirjojaan työstäneitä alan tekijöitä. Jatkossa haluamme antaa valokuvakirjakulttuuriin inspiraatiota konkreettiselle tekemiselle ja uusia avauksia avoimella otteella. Aiheen ympärille voi kehittää mitä vain, emmekä näe, että tämä on vain meidän projekti, vaan kaikkien valokuvakirjoista kiinnostuneiden. Toivottavasti voimme tulevaisuudessa osallistaa mahdollisimman montaa tekijää. Arkistojemme lisäksi pyrimme jatkuvasti löytämään uusia yhteistyökuvioita ja projekteja."

 

 

Mikä valokuvakirjaformaattissa viehättää? 

TV: "Valokuvakirja on itsenäinen teos, eräänlainen intiimi ”mini-tila”. On paljon kuvaajia, jotka ajattelevat koko tekemistään kirjaformaatin kautta. Ymmärrys siitä, mistä kirja muodostuu, rakentuu fyysisen kappaleen ympärille. Kirjassa kaikki yksityiskohdat ja päätökset, kuten paperivalinnat, koko, paksuus, sivumäärä, sidonta, tulostustapa, kuvien määrä, painettavien kirjojen määrä jne., ovat tärkeitä. Kärjistäen voisi sanoa: Mitä vähemmän tietokonetta ja mitä enemmän konkreettista materiaalin pyörittelyä, sitä parempi lopputulos."

 

 

Oma valokuvakirjasuosikkisi?


TV: "Hankin vuonna 2015 Amsterdamin Unseen-valokuvafestivaaleilta Sjoerd Knibbelerin Paper Planes –teoksen, pitkän haitarimallisen valokuvakirjan, joka aukeaa myös omiksi sivuikseen. Se, miten kirja aukeaa ja miten sitä voi pyörittää, kiehtoo. Yleisesti pidän kirjoista, joissa suunnittelu tukee itse projektia, kuten tässä Paper Planes -teoksessa." 

Katso Paper planes -kirjan esittelyvideo tästä linkistä

"Myös meidän fin.land. –valokuvakirja leviää aika tilalliseksi. Yhteistyö graafikko Jaakko Suomalaisen kanssa on ollut fin.land. -projektissamme keskeissä roolissa: Jaakko on ollut mukana näyttely- ja valokuvakirjahankkeen alusta lähtien ja suunnitellut kokonaisvaltaisen graafisen ilmeen projektillemme nettisivuista aina näyttelytilaan ja valokuvakirja-julkaisuun asti." 

 

 

Kuvat valokuvakirjasta fin.land — Photobooks from Finland
Artists Sara Hornig, Simo Karisalo, Karl Ketamo, Laura Konttinen, Sebastian Reis, Kukka-Maria Rosenlund, Aura Saarikoski ja Emma Sarpaniemi
Graphic designer Jaakko Suomalainen
Publisher Photobooks from Finland
Date of publication 2018
Page count 112
Dimensions 21 x 29,7 cm
Language English
Artists' website simokarisalo.com, karlketamo.com, laurakonttinen.net, kukkamariarosenlund.myportfolio.com, cargocollective.com/aurasaarikoski/Aura-Saarikoski, emmasarpaniemi.tumblr.com

 

Photobooks from Finland on toteuttanut näyttelyn ja valokuvakirjan, jotka perustuvat kollektiiviseen yhdessä tekemiseen. Hankkeeseen valittiin keväällä 2018 kahdeksan taiteilijaa. Lähtöteemana oli suomalainen maisema. Näyttely on avoinna Suomen Valokuvataiteen museossa 23.8.–18.11.2018. fin.land. -valokuvakirja on myynnissa museon kirjakaupassa. 

Photobooks from Finland -kollektiivi on toteuttanut myös Suomen ensimmäisen podcast-sarjan valokuvakirjoista. Viikoittain ilmestyvissä podcasteissa näyttelyn taiteilijat keskustelevat yhdessä Photobooks from Finland -yhteisön Johannes Romppasen kanssa teoksistaan, taiteen tekemisestä sekä suhteestaan valokuvakirjoihin. Podcastit löydät tästä linkistä.

Teksti: Reetta Haarajoki, näyttelyamanuenssi

 

Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy