Suomen valokuvataiteen museo on ollut mukana perustamassa 13 Euroopan maan yhteistä daguerreotyyppien tietokantaa. Daguerreobase-tietokanta kokoaa yhteen valokuvahistorian varhaisimman kulttuuriperinnön, joka käsittää eri puolilta Eurooppaa yli 25 000 kuvaa ja esinettä tietoineen sekä kirjallisuusviitteineen.
Daguerreotypia oli ensimmäinen kaupallisesti menestynyt valokuvausprosessi (1839-1860). Menetelmä on nimetty keksijänsä, Louis Jacques Mandé Daguerren, mukaan. Jokainen daguerreotyyppi on ainutkertainen. Kuva muodostetaan hopeoidulle kuparilevylle, ja on suojattu rasiaan tai kehyskoteloon. Daguerreotyyppit ovat tarkkoja ja teräviä kuvia, yksityiskohdat toistuvat hyvin.
Ensimmäinen suomalainen daguerreotyyppi kuvattiin vuonna 1842, se esittää Nobelin taloa Turussa.
Suomen valokuvataiteen museo on ollut mukana perustamassa yhteiseurooppalaista daguerreotyyppien tietokantaa
Daguerreobase-tietokanta kokoaa yhteen valokuvahistorian varhaisimman kulttuuriperinnön, joka käsittää eri puolilta Eurooppaa yli 25 000 kuvaa ja esinettä tietoineen sekä kirjallisuusviitteineen. Kaikille avoin tietokanta on myös Europeana-yhteensopiva, mikä takaa laajan näkyvyyden.
Daguerreobase on Euroopan unionin rahoittama yhteishanke. Sen muodostavat 18 eri toimijaa 13 eri Euroopan maasta. Mukana on sekä valokuvakokoelmia ylläpitäviä instituutioita että yksityisiä toimijoita.
Lataa itsellesi ilmainen tietopaketti daguerreotyypeistä
Osana hanketta olemme koonneet suomenkielisen tietopaketin, joka kertoo kattavasti sekä Daguerreobase-hankkeesta että daguerreotyypeistä. Tietopaketti tutustuttaa valokuvien valmistusmenetelmän historiaan aina kuvien aiheita ja daguerreotyyppien materiaaleja myöten. Se kertoo myös vaiheittain daguerreotyyppien valmistuksesta ja antaa ohjeita niiden oikeaoppiseen säilyttämiseen.
Tietopaketit:
- Daguerreotyypit – Euroopan varhaisimmat valokuvat (pdf)
- Daguerreobase – Sharing Europe’s Earliest Photographs
- Daguerreobase – Eurooppalaisten daguerreotyyppien yhteinen tietokanta
Valokuvataiteen museo on saanut valtavasti apua muilta tahoilta Daguerreobase-hankkeen toteuttamisessa. Yhteistyössä ovat olleet mukana Espoon kaupunginmuseo, Helsingin kaupunginmuseo, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, Kansalliskirjasto, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, Keski-Suomen museo, Museovirasto, Lappeenrannan kaupungin museot, Pietarsaaren kaupunginmuseo, Pohjanmaan museo, Pohjois-Pohjanmaan museo, Porvoon museo, Raahen museo, Satakunnan museo, Sibeliusmuseo, Svenska Litteratursällskapet i Finland, Turun museokeskus ja Åbo Academi. Lisäksi mukana on ollut yhdeksän yksityistä valokuvakeräilijää.
Kiitokset mukanaolosta kaikille museoille ja valokuvakeräilijöille!
Daguerreobase etsii edelleen uusia daguerreotyyppejä tietokantaan. Kutsumme sinut jakamaan aarteesi turvalliseen ympäristöön. Kaikki hyötyvät yhteistyöstä:
- suurin osa olemassa olevista eurooppalaisista daguerreotyypeistä kerätään yhteen käyttäjäystävälliseen tietokantaan
- julkiset ja yksityiset kokoelmat ovat kaikkien tavoitettavissa
- voit jakaa tietoa ja kasvattaa omaa tietämystäsi
- tietokannassa voi tehdä hakuja ja hankkia tietoa, myös suomeksi
Daguerreobase on tietokanta kaikille, joita kiinnostaa Euroopan monimuotoinen kulttuuriperintö.
Jos yhteistyö Daguerreobasen kanssa kiinnostaa tai haluat lisätietoa, ota yhteyttä:
Suomen valokuvataiteen museo
Laura Sallas
laura.sallas@fmp.fi
044 2740185
Tämä projekti on osittain rahoitettu Euroopan yhteisön ICT Policy Support Programmen (ICT PSP) tuella osana Competitiveness and Innovation Framework -ohjelmaa.