Kuvanlukeminen on osa mediataitoja, joiden opettaminen on peruskoululle yhä tärkeämpi haaste. Fotokela tarjoaa kuvanlukutaidon monipuolisen oppimateriaalin, joka on suunnattu 7–9-luokkalaisille ja heidän opettajilleen.
Siirry tästä Fotokelaan
Mikä on Fotokela?
Fotokela on vuonna 2006 valmistunut verkko-opetusmateriaali, joka on suunnattu 7-9 -luokkalaisille ja heidän opettajilleen. Fotokelan lähestymistapa on moniaineinen ja mediakasvatuksellinen. Moniaineisuus tarkoittaa, että oppimateriaalin pääsisältöä, valokuvia, pohditaan kouluaineiden näkökulmasta. Oppiaineet on ryhmitelty kymmeneen osaan: kielet & kirjallisuus, maantieto, kotitalous & käsityö, biologia, musiikki & kuvataide, uskonto & elämäkatsomustieto, matematiikka, liikunta & terveystieto, historia ja yhteiskuntaoppi sekä fysiikka & kemia. Kuvia tarkastellaan kunkin kouluaineen näkökulmasta lyhyessä tekstissä. Lisäksi Fotokela sisältää ainekohtaisia tehtäviä.
Valokuva on media, johon törmäämme päivittäin erilaisissa yhteyksissä. Kuvanlukutaito on osa mediataitoa, jonka opettaminen on peruskoululle yhä tärkeämpi haaste. Fotokela toimii kuvanlukutaidon oppimateriaalina. Se sisältää esimerkkejä valokuvan eri käyttöalueilta: lehti-, uutis-, albumi-, taide-, internetgalleria- sekä mainoskuvia. Fotokela auttaa hahmottamaan valokuviin liittyvää kontekstisidonnaisuutta eli tulkinnan riippuvaisuutta käyttötavasta.
Oppimateriaali ei esittele järjestelmällisesti valokuvan historiaa, tekniikan kehitystä tai kuvaajia. Fotokela ei yritä kattaa kaikkia opetussuunnitelmassa mainittuja sisältöjä, vaan antaa opettajille esimerkkejä siitä, kuinka valokuvaa voi hyödyntää oman oppiaineensa opetuksessa.
Näin Fotokela toimii
Fotokelan perusnäkymä sisältää kuvan, pohdintatekstin sekä oppiainekohtaiset kuvat (10 kpl). Kuvasivulta voi navigoida saman oppiaineen sisällä oleviin muihin kuviin (oppiainekohtaiset kuvat) tai toiseen oppiaineeseen (oppiainepalkki).
Fotokelan etusivulta löytyy linkki sanastoon, joka sisältää Fotokelassa käytettyjä valokuvauksen erikoissanoja. Teksteissä olevat erikoissanat on linkitetty suoraan sanastoon.
Linkit, joita pohdintatekstit sisältävät vievät sekä oppimateriaalin sisäisille että ulkopuolisille sivuille. Sisäiset linkit johtavat toisiin kuviin, sanastoon tai kuvasarjaan. Ulkopuoliset linkit ovat aiheeseen liittyviä lisätiedon lähteitä, esimerkiksi kuvaajien ja instituutioiden kotisivuja. Ulkopuoliset linkit avautuvat uuteen ikkunaan. Etusivulta löytyy myös linkki ainekohtaisiin, kuva-aineistoon liittyviin tehtäviin.
Antoisia fotokeloja!
Tekijät
Suurin osa Fotokelan kuvista kuuluu Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin, mutta joukossa on myös muilta tahoilta lainattuja kuvia.
Fotokelan vuonna 2006 toteutti Valkeus Interactive ja visuaalisen ilmeen suunnitteli Johannes Ekholm. Hankkeen koordinoinnista ja oppimateriaalin sisällöntuotannosta vastasi Suvi Saloniemi.
Fotokelan vuoteen 2020 päivitti ❤︎:lla Viiksipojat / Samuli Kaipiainen sekä Valokuvataiteen museon Erja Salo, Virve Laustela ja Kastehelmi Korpijaakko.