Maailman kaunein Marityttö

K-G Roos, Vuokko Nurmesniemen Alkupaita, 1957. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Näin Karl-Gustaf (K-G) Roos (1937-1976) esittelee taidekoulun piirustustunnilla kuvaamansa nuoren naisen kirjassa Ihmisten Helsinki (Helsingfors Finlands Ansikte), 1961. Kuvassa esiintyy tummakulmainen tyttö, jolla on keskittynyt ilme ja poikamainen kampaus. Kuva on otettu viisikymmenluvun lopulla ja siinä esiintyvään opiskelijaäitiin ruumiillistuvat moderni aika ja muuttuvat arvot.

Moderni oli myös uransa alkutaipaleen Marimekko, joka vuonna 1957 palkkasi nuoren K-G Roosin kuvaamaan sarjan Vuokko Nurmesniemen mekkoja. Kuvat otettiin ulkona luonnonvalossa, Helsingin rannoilla, Kaisaniemen puistossa, Seurasaaressa ja Seutulassa. Kuvilla haluttiin ilmentää luonnollisuutta ja mutkattomuutta, eikä siihen sopinut mannekiinin keikistely studiossa taustakankaan edessä. Sen sijaan kuviin haettiin todellisten tilanteiden tuntua. Roos oli 20-vuotias, ylioppilastutkinnon ja armeijan jälkeen valokuvaajanuraansa panostava nuorukainen, ja malli kokematon. Yhdessä he onnistuivat tavoittamaan Nurmesniemen vallankumouksellisten mekkojen hengen: reteyden ja kepeyden liiton.

Karl-Gustav (K-G) Roos, Vuokko Nurmesniemi’s Asumistakki (Habitation coat), 1957   gelatin silver print. Donated in 1986

K-G Roos, Vuokko Nurmesniemen Asumistakki, 1957. Hopeagelatiinivedos. Suomen valokuvataiteen museo.

Roosin muotikuvia julkaistiin kansainvälisissä lehdissä Marimekon nosteen myötä ja tummasta poikatytöstä tuli ensimmäinen Marityttö, modernin Suomalaisen vaatesuunnittelun keulakuva. Olen nähnyt hänestä kymmeniä valokuvia (paitsi K-G Roosin myös Caj Bremerin ottamia), mutten tiedä kuka hän on. Jos tunnistat kuvan mannekiinin, ole kiltti, kerro minulle. Haluaisin kovasti tietää suosikkimallini nimen.

(Jälkihuomautus: Löysin mannekiinin lukijavihjeen avulla. Hänen nimensä on Marianne. Ihmisten Helsinki -kirjan tieto on virheellinen. Kuvien ottamisen aikaan hän ei vielä ollut naimisissa tai äiti. Tämä tapahtui vasta myöhemmin. Enempää en vielä hänestä tiedä, mutta olemme sopineet haastattelusta. Tulette kenties kuulemaan aiheesta vielä.)

Kuvajournalistina ja dokumenttikuvaajana parhaiten tunnetun K-G Roosin keskeinen tuotanto on osa Suomen valokuvataiteen museon kokoelmia. Kokoelmasta koottu näyttely nähtiin museossa vuonna 2012.

 

Lähteet: Roos, K-G ja Donner, Jörn. Ihmisten Helsinki. Werner Söderström osakeyhtiö, Porvoo 1961. Rahikainen-Haapman, Kaarakka, Vuorimaa (toim.). Marimekkoilmiö. Weilin+Göös, Espoo 1986.

Maria Faarinen, kokoelma-amanuenssi, 2011

 

 

Kokoelmanosto
Kristian Runeberg on keskeisiä suomalaisen muoti- ja mainoskuvauksen uudistajia.
Kokoelmanosto
Muotikuvaaja Ulla Finnilän kuvissa avaruusajan nainen poseeraa silmät tummilla kärpäslaseilla peitettyinä.
Kokoelmanosto
Valokuvataiteen museon kokoelmat avaavat äärettömän monipuolisen kirjon elämän designiin.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy