Puhetta Hiljalle

Carl Klein / Atelier Universal: Hilja Haahti, n. 1910-luku. Digitoitu alkuperäisnegatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Kevyt sifonki laskeutuu kuin toteutumaton unelma yllesi, utuisena, raskaan kevyenä ja epätodellisena. Suora katse, vartalo kääntyneenä sivulle. Suuret silmäsi katsoen minuun – kaukaa mutta lähellä. Kaukaisuudesta tuleva katseesi on rajattu tummin vedoin. Kiharat eivät häiritse tarkkailuasi. Ihosi on sileä ja kuulas. Olet kuin maito tai ovaalilasi, raikas ja läpikuultava. 

Hilja Haahti oli kirjailijoiden kuningatar ja painosten herratar, joka matkasi Pyhään maahan, perusti Kristillisen Taideseuran ja käytti aikansa myönteisen ilmapiirin luomiseen. Hän kirjoitti lukuisia romaaneja, runoja ja lehtiartikkeleita.

Matkakirjassaan Pyhillä poluilla (1923) Hilja kirjoittaa paikallisten naisten halusta tulla valokuvatuiksi. Valokuvauksesta innostuneet naiset laittautuvat kuin Hilja studiokuvaukseen. He valmistautuvat pukeutumalla parhaimpiinsa ja ehostamalla itsensä sievästi. Hiljan ottamat valokuvat eivät kuitenkaan onnistu. Sisätiloissa on liian heikko valo eivätkä nuoret naiset saa tulla ulos kuin vasta illalla kasvot hunnutettuina. Vierailu egyptiläisessä kodissa päättyy ilman kuvia neidoista. 

Kodin kynttilät, Kaurialan kartano ja Kymmenen neitsyttä odottavat kirjoittamista, kun Hilja matkaa pyhässä maassa ja haaveilee aavikosta. Parikymmentä teosta on jo syntynyt ja kirjailijanimi Haahti valittuna. Hahnsson – Haahti – Krohn. 

Jätit taaksesi tyttönimesi, mutta jäät silti äitisi ja muiden tulevien varjoon. Viisikymmentä kirjaa ja puoli miljoonaa myytyä teosta ei riitä. Äitisi isänmaallinen kristillisyys on painavampaa kuin sinun halusi kasvattaa materiaa kavahtavaa siveellistä nuorisoa. Kaikkesi Kristukselle antaneenakin olet kevyt.

Studiokuvassaan Hilja poseeraa pystyssä päin, Jumalaa kaihoava katse Atelier Universalin valokuvaaja Carl Kleiniin kohdistuen. "Tule kanssani Herra Jeesus" kaikuu hänen mielessään. "Pysy luonani ainiaan", toteaa Fennica Gehrman ja omii virren tekijäoikeudet. "Ihana on sielujen toiviotie" kajahtaa Juice Leskinen Slamin levyllä ylevästi kumisten, mutta juuri kukaan ei enää muista, että tuon Maa on niin kaunis -virren suomennos on Hilja Haahdin. 

Hauras toiveesi, että edes kerran saisit asiallisen esittelyn kirjallisesta urastasi, jäi haaveeksi, mutta Jeesus pysyi luonasi ainiaan.

 

Päivi Setälä, TaT, valokuvataiteilija

 

Lähteet

Aro-Heinilä, Irja. 2005. "Sinä olet viisas tyttö, mutta Jumala on viisaampi" Naisen kuva, roolit ja rooli-ihanteet Hilja Haahden tuotannossa 1895–1966. Väitöskirja. https://core.ac.uk/download/pdf/14917058.pdf

Fennica Gehrman on johtava suomalainen musiikkikustantamo. https://www.fennicagehrman.fi/suomeksi/

Haahti, Hilja. 1923. Pyhillä poluilla, Otava. 

Kristillinen Taideseura ry 

Tule kanssani, Herra Jeesus on Hilja Haahdin kirjoittama virsi. https://virsikirja.fi/virsi-548-tule-kanssani-herra-jeesus/

 

Kokoelmanosto
Salme Simanaisen (1920–2012) oli suomalaisen muotokuvauksen grand old lady.
Kokoelmanosto
Hanna Weseliuksen Mary in Wedding Costume haastaa ajatusta siitä minkälainen on mielikuvien nuori tyttö ja minkälainen eläkeläisrouva.
Kokoelmanosto
Kuvasiskot, Margit Ekman ja Eila Marjala, olivat muotokuvauksen legendaarisia uudistajia 1960–1970 -luvuilla.
Kokoelmanosto
Helsinkiläinen nuori aristokraatti Nils Wasastjerna kuvasi Ahvenanmaalla ns. salapoliisikameralla tai napinläpikameralla.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy