Tukikamerat

Plaubel Makina 1

Tukikamerat on yleisnimitys sellaisille laitteille, joissa objektiivia tai objektiivilautaa pitää kuvauksen aikana paikoillaan tukijärjestelmä. Näissä kameroissa ei ole varsinaista kantta tai levyä, jonka takana objektiivi olisi kuljetuksen aikana, vaan se on useimmiten näkyvissä. Etuna on pienempi ja kevyempi rakenne; haittana taas objektiivin alttius likaantua tai naarmuuntua.

Tukia on kahta mallia. Saksitukikameroissa tuet muistuttavat X tai L kirjaimia ja niissä on sarana keskellä tai päissä, kokoon pantaessa limut menevät päällekkäin. Tönkkötukikameroissa tuet ovat kiinteät ja kameraa kasattaessa ne on painettava pois tukiasennostaan.

SAKSITUKIKAMERAT

Saksitukikameroiksi nimetään tässä luettelossa sellaiset kameroita, joissa objektiivilauta on erillisten tukien varassa. Kamerat taittuvat yleensä kasaan kuljetuksen ajaksi ja ne aukeavat joko vetämällä tai jousivoimalla. Saksirakenne tekee tuista kevyitä mutta tukevia, ja teknisesti ne voidaan järjestää eri tavoilla. Saksituki saattaa olla saksen mallinen tai se voi olla taittua kasaan myös L asentoon.

AGFA

Billy-Clack

Kameroissa on Art-Deco-tyyppinen etulauta, joka on saksitukien varassa. Kameraa valmistettiin 4,5x6 ja 6x9 cm:n koossa. "Uusmallinen siro halpuuskone", mainostaa Foto Oy:n luettelo 1937.
Tuolloin kamera maksoi f:11 objektiivilla 6x9 cm:n koossa 115 euroa.

 

BERTRAM

Valotusmittareita valmistanut tehdas tuotti 1951–54 pienen määrän kameroita, niitä tehtiin vain noin 2000 kpl. Suomeen on myyty ainakin neljä kappaletta. Kameraan sai neljä objektiivia: Angulon 6,8/65 mm, Xenar 3,5/75 mm, Xenar 3,5/105 mm, Tele-Xenar 5,5/180 mm. Kameran ominaisuudet olivat aikanaan riittävät ja siinä on myös tähyslasitarkennus. Etulauta lukittuu kolmelle polttovälille ja takalautaa voi kallistella terävyysalueen säätämiseksi.
Kameraa toi maahan Nyblin ja se maksoi 1954 kolmella objektiivilla 4272 euroa.
 

CONTESSA-NETTEL

Duchessa Mod. 5

"Tämä uusi Liivintasku-Täsmällisyys-Läppäkamera on onnistunut yhdistelmä pönkä ja juoksupohja järjestelmistä ja omaa sen suuren edun että juoksupohja suojelee sekä objektiivia sekä sulkijaa koneen ollessa kiinni. Pönkiin yhdistetty objektiivikannatin viedään juoksupohjaan siksi kunnes se asettuu määräämättömälle etäisyydelle. Lähin tarkennus tapahtuu sen sijaan säteettäisvivulla. Duchessa on varustettu liikkuvalla briljantti- ja kehysetsijällä, tähtäimellä, hienoin nahkapäällys ja hopeankirkkaat helat." Podworsky Oy:n hinnaston esitteli uutta mallia näin komeasti. Kamera maksoi paljon, vuonna 1926 Tessar/Compur-malli 392 euroa. Samoja malleja myytiin Zeiss Ikonin synnyn jälkeen Zeiss Ikon -logolla varustettuna.

Piccolette

Piccolettessa objektiivi vedettiin ulos saksitukien varaan, toisissa malleissa oli lisäksi juoksupohja rakennetta tukevoittamassa. Näitä valmistettiin 1930-luvulle saakka myös Zeiss Ikon -tunnuksilla. Kuvakoko oli 6,5x4 cm ja mallivalikoimassa esimerkiksi vuonna 1929 7 kameraa.
Halvin maksoi 100 euroa ja kallein Tessar f:4,5 malli 270 euroa. Tavan mukaan hienoja malleja näkee harvoin, yleisiä ovat halvalla sulkimella ja objektiivilla varustetut.

Contessa

Liivintaskukamera 6x4,5 cm kuvakoon levyille.

Sonnet Mod. 10 ja 21

"Hieno kamera tropiikki valmistetta", kertoo hinnasto 1906. Se tarkoittaa kiillotetusta teakpuusta valmistettuja kameroita, joissa palkeet ja muuta päällysteet ovat ruskeata sahvianinahkaa. Molemmat mallit, eroina kuvakoko 10 on 6x4,5 ja 21 6x9 cm:n kuvakokoa, käyttävät Tessaria 4,5 Compur-sulkimella, 10 7,5 cm ja 21 12 cm. Suomeen ei kalliita tropiikkikameroita ole juurikaan tuotu.

 

ICA

Minimum-Palmos

"Tämä kamera merkitsee suurta edistystä valokuvaustekniikassa. Objektiivin valovoima riittää silmänräpäyskuviin epäedullisissakin valaistussuhteissa. Varmasti toimivan verhosulkijan voi asettaa aina 1/1000 sekunnille. Pistokasetit." Solio Oy:n luettelo esitteli kameran näin ja antoi hinnaksi 2,7/Tessar-objektiivilla varustetulle mallille 1370 euroa. Saman esitteen mukaan kamerassa voi käyttää Zeiss-Tele-Tessaria , jonka avulla ne muuttuvat kaukokameroiksi, erikoisesti lintuvalokuvaukseen, näköalojen ottoon y. m. sopiviksi.
Tele-Tessarien hinnat olivat 6,5x9, 9x12 ja 10x15 cm:n kuvakoille 458, 566 ja 727 euroa.
 

KODAK

Kodak Jiffy -sarja

Sarja kokoon taittuvia saksitukikameroita, joista osassa on kauniit Art-Deco etulaudat. Osa malleista on metallisia, osa muovisia. Käyttävät eri filmityyppejä 616, 620 ja 127.

 

NETTEL

Deckrullo-Nettel-sarja

Deckrullo Nettel Zeiss Ikon -logolla

Kokoon taittuva verhosuljinkamera 6x9, 9x12 tai 10x15 levyille. Suljin pysyi suljettuna myös virityksen aikana, mikä lisäsi kuvausnopeutta. Solio Oy:n luettelo
v. 1928 esittelee näin: "Erikoisesti ammattivalokuvaajien ja kokeneiden amatöörien suosima kamera: parhaihin. Sulkija asetettava 1/2- 1/2800 sekunnille, 3 kaksoiskasettia seuraa mukana." Näitä kameroita myytiin myös Zeiss Ikon logolla, objektiivit ja sulkimien aikavälit vaihtelevat, valmistus päättyi 1930-luvun alussa. Kamera oli kallis ja on jäänyt harvinaisuudeksi.
Esimerkiksi 9x12 malli Tessarilla maksoi 1557 euroa.

 

PLAUBEL MAKINA

Plaubel tehtaan valmistama Makina on kokoon taittuva levykamera, jossa voi myös käyttää rullafilmikasetteja. Kamera on saksitukimallinen, kuvauksen alussa se vedetään auki ja lukittuu äärettömään. Tarkennus suoritetaan kiertämällä kameran etulaudan vasemmassa reunassa olevaa nuppia, jolloin koko objektiivilauta liikkuu saksitukien varassa. Kamerasta pidetään kiinni oikealla kädellä ja laukaisin osuu mukavasti oikean käden etusormeen. Makina on tehty erityisesti lehtikuvaajan käyttöön, siitä saa hyvän otteen† ja kuvaaminen on nopeaa.

Kuuluisa Plaubel kuvaaja oli Sakari Pälsi, joka kirjassaan Näppäilkää hyviä kuvia, käsivaraisen pikavalokuvauksen opas, kehuu omaa valintaansa estoitta. Kamerassa oli ensin kiinteä objektiivi ja optinen etsin vuonna 1924. Aikanaan f:2,9 oli erittäin suuri valovoima 6x9 negatiivikoolle ja sen laatu oli aivan riittävä lehtikuvaukseen. Kameraa kehitettiin ja siihen lisättiin etäisyysmittari ja vaihdettavat objektiivit ja salamatäsmäykset.

Makinat olivat suomalaisten lehtikuvaajien työkaluja vielä 1960-luvulle saakka, jolloin jo uskallettiin siirtyä 35mm kameroihin. Melkoinen osa suomalaisista lehtikuvista ennen 1960-lukua on otettu juuri Makinalla tai Rolleiflexilla. Suomalaiselle käyttövalokuvaukselle, lehdistössä ja muualla, Plaubel Makina oli tärkeä malli, jolla otettiin paljon mainos- ja tilannekuvia. Makinaa toi Suomeen koko sen ajan, jolloin se oli ammattikäytössä, SVO.

Wara-Plaubel-Makina

SVO:n hinnastossa vuodelta 1927 esitellään Plaubel-Makinan toinen versio nimellä Wara-Plaubel. Niitä tuotiin sekä 4,5x6 että 6x9 cm:n kokoja. Tässä esitellään yleisempi 6x9 malli, 6x4,5 cm:n kokoiset mallit ovat jääneet harvinaisiksi.
6x9 cm:n kuvakoon kamera maksoi vuonna 1927 714 euroa.

Plaubel Makina II

Plaubel Makina, jossa sulkimen (Compur) aikarengas on objektiivin ympärillä, tuli myyntiin 1931 ja siihen tehtiin rullafilmikasetti 1932, niitä sai mainoksen mukaan 6x9, 6x6 ja 6x4,5 kokoja. Kuitenkin ainoastaan 6x9 kokoisia on nähty.

Plaubel Makina II S

Teknisesti sama kamera kuin Makina II, mutta tähän 1931 markkinoille tulleeseen malliin sai kolme vaihto-objektiivia. Kaikille kolmelle objektiiville oli oma lukituskohta etäisyysmittaria varten.

Plaubel Makina III ja III R

Tähän vuonna 1949 esiteltyyn kameraan sai saman kolmen vaihto-objektiivin sarjan kuin jo malliin II S:Rapid Wide-Angle Orthar 6,8/73 mm, Anticomar 2,9 ja 4,2/100 mm ja Tele Makinar 4,8/190 mm. Kaikki objektiivit ovat nyt päällystettyjä ja kamerassa on salamatäsmäys, ajat T, B 1- 1/400s.
Makina III R maksoi 1954 100 mm Anticomarilla 2190 euroa.
Näitä sodanjälkeisiä Makinoita liikkuu joskus kauniissa nahkaisissa laukuissa, joihin mahtuu koko lisävälinevalikoima.

Plaubel Makina 67

Uusi Makina esiteltiin Photokinassa 1978. Kamera oli melkein kokonaan japanilaista tekoa, sen objektiivi oli 2,8 valovoimainen Nikkor. Kamerasta tuli varsin suosittu, se oli ainoa 6x7 cm:n kokoa kuvannut taskuun mahtuva kuvausväline. Kamera on edelleenkin etsitty ja haluttu kuvaukseen.

 

ZEISS IKON

Piccolette 201

Piccolette 201

Pieni, kämmeneen mahtuva metallikamera. Tämä on alun perin Contessa-Nettel-kamera.
1927 Solio Oy:n luettelo tuntee 4 mallia. Nyblinin hinnasto 1929 esittelee Piccolette N:o 201 6 erilaista versiota.

Luxus-Piccolette 205

"Pienoiskamera samaa rakennetta kuin edellinen, mutta vielä hienompaa tekoa. Huippusaavutus alallaan. Runko kevytmetallia, päällys hienointa rusketa nahkaa. Kamerassa on erikoiset suojusreunat, jotka, kuten kaikki muutkin metalliset ulko-osat, ovat hopeanhohtoista metallia. Palje on ruskeata nahkaa. Yhdensuuntaiset, saksimaiset ulosvetolaitteet, jotka ovat kiinnitetyt juoksupohjaan, antavat kameralle tukevuutta. Radiaalitarkennusasteikko 1,5 metristä rajattomaan. Käännettävä peilietsijä ja kehysetsijä diopterilla." Nyblinin kameraluettelo 1929 esittelee Luxus Piccoletten näin komeasti, ja malli 205 maksoikin 350 euroa Tessar/Compur yhdistelmänä, kun tavallinen kamera 201 maksoi samana versiona vain 265 euroa.

 

TÖNKKÖTUKIKAMERAT

ERNEMANN

Klap-sarja

Sarja kasaan meneviä, verhosulkimella varustettuja levykameroita 6x9, 9x12 ja 13x18 cm:n levyille. Klapp-kameroita valmistettiin 1904–26, ensimmäisissä palje oli suora, mutta muuttui vähitellen tavalliseksi taittumapalkeeksi. Myös suljinta paranneltiin valmistuksen myötä.
Kamera maksoi 1926 9x12 koossa ja f:6 Ernemann Doppel -Anastigmaatilla 1425 euroa. Silloin kameraa toimitettiin myös f.4,5 Tessarilla samaan hintaan.

Miniatur-Klapp

Hieno, kallis ja kokoon taittuva verhosuljinkamera. Anton Podworsky Oy esittelee 1926 luettelossaan sen näin: " Tämä kone on pienin ja lujin täsmällisyyskamera verhosulkijalla. Kokoonpantu sadoista, uskomattoman pieneen kokoon tungetuista pienistä osista, jotka toimivat pettämättömällä täsmällisyydellä. Sisään rakennettu verhosulkija, jota hoidetaan ulkopuolelta, voidaan asettaa sekä aika- että silmänräpäys valotusta varten. Silmänräpäys nopeus vaihtelee noin 1/20-1/1000 sekunttiin. Kameran ollessa suljettu on objektiivi suojattu sekä pölyltä että kolauksilta." Eipä voi muuta kuin toivoa nykyistenkin kameroiden olevan pettämättömän täsmällisiä. Kokoon taitettuna kamera oli aika pieni, paksuus vain 4 cm.
Objektiivit olivat valovoimaisia ja kamerat kalliita: Ernostar f:2,7/7,5 cm, Tessar f:4,5 ja f:3,5 vuonna 1926 1225, 1036 ja 1093 euroa.
Kameran mukana sai samaan hintaan metallilaukaisijan, 6 uusihopeakasettia, pakkafilmikasetin ja laukun kameralle tarpeineen. Samantyyppistä kameraa tehtiin myös kokoja 6,5x9, 9x12 ja 10x15 cm:n kuvakoille.

Ermanox 6,5x9

Valovoimainen kamera erityisesti lehtikuvaukseen. Esite kertoo: "Silmänräpäysvalokuvaukseen päivän- ja keinotekoisessa valossa -sisällä ja ulkona -maisemia, muotokuvia, urheilua, laatu ja sisäkuvia ilman salamavaloa. Teatterivalokuvauksia, esityksen kestäessä."

Objektiivin valovoima oli 1,8 tai 2, edelleenkin melkoinen valovoima 6x9 tai 9x12 kameralle. Kuutta eri mallia valmistettiin vuosina 1924–27:, kokoon taittuvaa 6 x 4,5 Ermanoxia, jossa objektiivina oli Ernostar 1,8/85 mm tai 2,0/10 cm ja verhosuljin 1/10- 1/1000 s. Tehtiin myös 9x12 (25-26), Ernostar 1,8/165 mm, edelleen valovoima, jota 9x12 cm:n koon kameroihin normaalikuvaukseen ei sen jälkeenkään ole valmistettu. Lisäksi tehtiin Ermanox Reflex, Ernostar 1,8/125 mm ja sama aikaväli kuin muissakin.

Näitä on muutamia näkynyt Suomessakin, mutta erittäin kova hinta esti tätä tulemasta yleiseksi. Kamera maksoi 9x12 cm:n kokoisena 4215 euroa. Osa Ermanoxeista sai vielä Zeiss Ikon numeron: 479.

 

GOERZ

Anschütz Ango

Kokoon taittuva Klapp-kamera. Kamerassa ei ole varsinaista paljetta, vaan sen etulauta vedetään ulos ja jää tukiripojen varaan. Tässä 9x12 levykamerassa on verhosuljin 1/1000 s saakka ja Newtonóetsin, myös tähyslasitarkennus mahdollinen.

Tenax

Kokoon menevä liivintaskukamera, kokoon painettuna sen mitat ovat 2x7x9 cm. Obj. on Goerz Dagor tai, suljin 1/2 - 1/250 s, etäisyydensäätö.

Pocket Tenax

Kokoon taittuva levykamera 4,5x6 ja 6x9 levyille, kolme obj. vaihtoehtoa, kaikissa Compound -suljin.

 

HOUGHTON

Ensignette

Kameran runko on valmistettu metallista, palje on nahkaa ja koneessa ajat B ja M. Kuvakoko on 4x4,5 cm, objektiivi akromaattinen ja siinä kolme himmenninaukkoa. Kamera maksoi 1910 130 euroa. Kamera on varsin pieni: 10x5x2 cm.

 

IHAGEE

Photoknips

Pienikokoinen, kokoon menevä paljekamera. Kameraa myytiin kahta linssivaihtoehtoa, tarkennus tapahtui tähyslasille ja kameroissa oli myös lankaetsin. Mallien eroina oli objektiivin laatu, halvempi oli yksinkertainen akromaatti, kalliimpi kolmilinssinen anastigmaatti. "Hyvin pieni malli liivintaskukokoa, jolle naisten käsilaukussakin jää aina tilaa."
Kamera maksoi vuonna 1931 kalliimpana versiona 102 euroa.

NETTEL

Nettix Mod.2

Kasaan menevä 4,5x6 cm:n kuvia levyille ja pakkafilmille ottava liivintaskukamera, koko 8,5x6x2,5 cm. Objektiivi akromaatti 11/7,5 Acro-sulkimella tai Trinastigmat 6,8/7,5 cm Derval-sulkimella.

Liliput

Kasaan menevä levykamera, ominaisuuksiltaan Ernien kaltainen, kuvakoot 4,5x6 ja 6x9.

Bebe 40/2, 41/2

Laatikkomainen kamera 4,5x6 tai 6x9 levyille, objektiivin liikutusmahdollisuudet, tarkennus objektiivia kiertämällä, kehysetsin. "Tarkkuuskamera pitemmälle ehtineille amatööreille", kertoo Solio Oy:n esite 1927. Bebe-kameroita myytiin myöhemmin vielä myös Zeiss Ikon -tunnuksilla.

Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy