Mediakasvatus

Mediakasvatus on keskeinen, jatkuvasti kehittyvä osa Suomen valokuvataiteen museon pedagogista työtä. Museo avaa valokuvakulttuuria eri ikäisille yleisölle erilaisten työpajojen, tehtävämateriaalien, hankkeiden ja kummiluokka-toiminnan kautta. Tältä sivulta löydät tietoa menneistä ja nykyisistä mediakasvatushankkeista ja toimintamuodoista.

 

KUMMILUOKKA

 

Nuoria seisomassa pöydän ympärillä. Etualalla olevat nuoret leikkaavat kuvan reunoja mattoveitsellä, heillä on valkoiset hansikkaat kädessä. Taaempana on myös nuoria jotka käsittelevät valokuvia. Elämä on... -näyttelyn rakentamista Vuoniityn peruskoulun 7D:n kanssa vuonna 2018. Kuva: Heli Sandström, luokanvalvoja Turkoosinvärisen seinän edessä seisoo nuoria selin kameraan. Yhdellä on vasara kädessä. Yksi nuorista seisoo tikkailla ja pitelee valokuvaa seinällä, toinen pitelee sen alla viivoitinta. Seinälle on jo ripustettu joitakin kuvia. #teinipeili -näyttelyn ripustusta Vuoniityn peruskoulun 9D:n kanssa keväällä 2020. Kuva: Daniel Niittymäki, Suomen valokuvataiteen museo

Kummiluokkatoiminta on museon uudenlainen tapa olla läsnä kouluissa tapahtuvassa mediakasvatuksessa. Toiminnan tavoitteena on kehittää nuorten media- ja kuvanlukutaitoa, tukea oppilaiden elävää suhdetta valokuvakulttuuriin sekä mahdollistaa nuorten oman kuvakulttuurin esiintulo. Toiminta antaa myös mahdollisuuden kehittää yhdessä oppilaiden ja opettajien kanssa uusia museopedagogian ja kouluyhteistyön muotoja. 

Vuosina 2017-2020 Valokuvataiteen museon kummiluokka on Vuoniityn peruskoulun 9D Vuosaaresta. Kummiluokka-jaksonsa aikana oppilaat ovat tehneet Elämä on... -näyttelyn arjen kuvista museon Prosessi-tilaan sekä Helposti syttyvää -näyttelyn itsetunnosta Vuotalon galleriaan. Luokan uusin ja viimeinen näyttely, #teinipeili, on esillä Valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa 5.3 - 24.5.2020. Vuoniityn peruskoulun kummiluokkatoimintaa voit seurata oppilaiden pitämässä blogissa

 

 

KESÄKURSSIT

 

Etualalla on jalustalla kamera, jonka näytöllä näkyy kameran edessä seisova nuori. Hänellä on pinkki huppari, hän hymyilee ja pitää sormia ympyröinä silmillään. Hahmo näkyy kameran takana epäselvästi. Kuva: Emilia Erfing / Suomen valokuvataiteen museo

Valokuvataiteen museo on järjestänyt valokuvaan liittyviä kesäkursseja jo vuodesta 2006. Lasten ja nuorten kesäkursseilla tutustutaan valokuvauksen perusteisiin sekä opetellaan omaa ilmaisua muun muassa erilaisten studio- ja ulkokuvaustehtävien avulla. Kurkkaa kursseilla syntyneitä kuvia tai katso tunnelmia vuoden 2015 kesäkurssilta alta: 

 

 

MEDIATAITOVIIKKO

 

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen ympäri maata vietettävä vuosittainen teemaviikko. Viikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Valokuvataiteen museo on joka vuosi mukana Mediataitoviikon toiminnassa.
 

Mediakasvatusmateriaali tieteestä ja tiedosta

Mistä kaikkialta sinä saat tietoa? Millä eri tavoin voit kertoa asioista muille ja jakaa tietoa? Oletko törmännyt valeuutisiin? Miten arvioit tiedon luotettavuutta? Millainen merkitys tieteellä on yhteiskunnassa ja osana arkeamme?

Mediataitoviikon uuden ja innostavan materiaalin avulla voidaan käsitellä median merkitystä tiedonvälityksessä ja harjoitella tiedon luotettavuuden arviointia. Materiaali korostaa tieteen ja tutkimuksen merkitystä tiedon tuottamisessa. Se soveltuu eri-ikäisten mediakasvatukseen, aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Materiaalin ovat toteuttaneet yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti, Suomen YK-liitto, Suomen valokuvataiteen museo sekä YLE Oppiminen.

Lataa Luotettavan tiedon metsäsäjät - kattava mediakasvatusmateriaali tästä!

 

 

TEHTÄVÄMATERIAALIT

 

Miten valokuvien avulla muokataan ja järjestetään ymmärrystämme maailmasta? Miten valokuvien avulla pystytään haastamaan vallitsevaa tapaa katsoa maailmaa ja nähdä asioita ja rakenteita? Valokuvataiteen museon tehtävämateriaaleista löydät näyttelykokemukseen tai valokuvaan liittyviä syventäviä tehtäviä ja kysymyksiä. Monissa tehtävissä painotetaan etenkin mediakasvatuksellista ja kuvajournalistista näkökulmaa. Materiaalien tehtävät pyrkivät innostamaan ja etsimään uusia näkökulmia valokuvaan, sen kriittiseen tarkasteluun sekä omaan kuvalliseen tekemiseen. Tehtäviä kannattaa soveltaa oppilaiden lähtötason ja taustatietojen mukaan.

 

 

PELIT

 


Suomen valokuvataiteen museon tuottamat ja lanseeraamat mobiilipelit ovat hauska tapa tutustua pimiötyöskentelyyn ja museon kokoelmiin.

Darkroom Mansion -peli perehdyttää lapset ja leikkimieliset pimiötyöskentelyyn. Pelin edetessä tutuksi tulevat valokuvavedostamisen eri vaiheet, pimiössä käytettävät välineet sekä suomalaiset valokuvajaat ja heidän teoksensa. Kaikki pelissä esiintyvät valokuvat kuuluvat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin.

Arvaa kuva -mobiilipeli on osa Suomen valokuvataiteen museon vuosina 2016-2018 toteutunutta "Tulkintoja ja tietoa – oppimispolkuja avoimiin aineistoihin" -hanketta. Hankkeen tavoitteena on tehdä museon avoimia, vapaasti käytettävissä olevia digitaalisia kuva-aineistoja tutuiksi opettajille ja oppilaille sekä kehittää ja testata käytännössä uusia tapoja käyttää valokuvia ilmiöitä käsittelevässä opetuksessa. 
 

Tietopalvelut
Fotokela tarjoaa kuvanlukutaidon monipuolisen oppimateriaalin, joka on suunnattu 7–9-luokkalaisille ja heidän opettajilleen.
Tule ja koe
Yli 50 lasta ja nuorta osallistuu Valokuvataiteen museon valokuvakursseille joka vuosi. Tälle sivulle päivittyvät kursseihin liittyvät verkkonäyttelyt. Antoisia hetkiä kurssilaisten valokuvien parissa!
Info
Suomen valokuvataiteen museon tuottama ja lanseeraama mobiilipeli Darkroom Mansion perehdyttää lapset ja leikkimieliset pimiötyöskentelyyn.
Tule ja koe
Valokuvataiteen museon tehtävämateriaaleista löydät näyttelykokemukseen tai valokuvaan liittyviä syventäviä tehtäviä ja kysymyksiä.
Näyttelyt
Valokuvataiteen museon kummiluokan näyttely heijastelee nuoruuden merkitsevän ajanjakson tuntoja uuden kynnyksellä. Museon ollessa kiinni valittuja osia näyttelystä voi nähdä 14.5. - 1.6.2020 Vuosaaressa, kauppakeskus Columbuksessa.
Arvaa kuva
Innostaako valokuvien ajoitus, sisällönkuvailu ja tulkinta? Tarjolla myös aikamatka 1950- ja 60-luvun Suomeen. Tervetuloa pelaamaan Arvaa kuva -peliä!
Info
Mikä minulle on tärkeää ja mihin haluan vaikuttaa? Valokuvataiteen museon ja alueellisten valokuvakeskusten yhteishanke toi lasten ja nuorten mielipiteet ja unelmat kuvina julkisiin tiloihin ympäri Suomea. Hanke huipentui 10.–18.11.2018 valtakunnalliseen lasten ja nuorten valokuvafestivaaliin. Hankkeen rahoitti Suomen Kulttuurirahasto.
Tapahtumat
"Halusimme käsitellä näyttelyssämme itsetuntoa. Valokuvasimme ajatuksia itsetunnosta eri näkökulmista. Joidenkin kuvissa näkyy huonon itsetunnon jäljet, toisissa rauhallisuutta tai voittajafiiliksiä tuottavat kokemukset. Kuvat eivät välttämättä kerro omista tunteistamme, vaan heijastelevat yleisiä kokemuksia." Helposti syttyvää on Valokuvataiteen museon kummiluokan valokuvanäyttely itsetunnosta Vuotalon galleriassa 31.10 - 24.11. 2018.
Näyttelyt
Arki on toistuvaa, se ei katoa. Usein arki on harmaata ja tylsää. Arki on vain arkea. Se on herätyskellon pirinää, bussiin juoksemista, läksyjä, kavereita, pelaamista... Kaikkea mitä haluat sen olevan. Museon kummiluokan (Vuoniityn peruskoulun 7D) näyttely esittelee arkea nuorten näkökulmasta. Näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa, johon on vapaa pääsy.
Info
Valokuvataiteen museo osallistui vuonna 2014 Plan Suomen hankkeeseen, joka keskittyi medialukutaidon kehittämiseen.
Info
Kuvasta kirjaan (2008) oli museopedagoginen mediakasvatushanke, joka liittyi Valokuvataiteen museon teemavuoteen kuvajournalismi ja lehtikuvaus.
Info
Harry Potter -projektissa esiteltiin uudenlaista taidelaitosyhteistyötä.
Info
Mediakasvatustyöpajan tavoitteena oli lisätä kuvaviestinnän ja median tuntemusta.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy