Naamion takaa

Merja Salo, 1980-luku. Hopeagelatiinivedos. Suomen valokuvataiteen museo

Ensi näkemältä tämä kuva saattaa pelästyttää. Pieni hahmo puhaltelee vappupilliinsä oudon ryppyisen naamion takaa.

Vaikka kuvassa nähdään vain yksi henkilö, ovat muut juhlijat esillä jälkinä sotkeutuneella puistotiellä. Juhlinta puistossa on alkanut jo varhain ja kuvaaja onnistunut ikuistamaan hetken valoisan aikaan.

Kuvassa ollaan Esplanadin puistossa, keskellä Helsingin vappuhulinaa 1980-luvun alussa. Valokuvaaja Merja Salolla oli ja on edelleenkin silloin tällöin tapana liikkua kameroineen kaupungilla vappuna. Hänelle kyseessä on suomalaisittain harvinainen karnevaali: ihmiset lähtevät sankoin joukoin ulos, liikkeelle kaduille ja toreille, ja pukeutuvat sekä naamioituvat osana hauskanpitoa. "Naamioissa on jotain kiehtovaa: minkä roolin tai hahmon henkilö haluaa ottaa, mitä haluaa hetken esittää? Kiinnostavaa on naamion ja muun olemuksen ristiriita, jota henkilö ei ehkä itse tajua - se näkyy vasta kuvassa."

Taiteilija kertoo huomanneensa oikeastaan vasta jälkeenpäin kehojen ja naamioitujen kasvojen välillä usein toistuvan voimakkaan ikäristiriidan.  "Kuvatessa sitä vain helposti reagoi toistuvasti johonkin asiaan ja ottaa kuvan, sen kummemmin analysoimatta." 1980-luvun alussa Salo kuvasi samaan teemaan kuvan, joka esitti E.T. -naamariin pukeutunutta lasta. Kuva kuuluu Musta Kasvisto -kokonaisuuteen. Myös tuossa kuvassa oli selkeä ristiriita kehon ja kasvojen välillä. Taiteilija on kuvannut myös muita teoksia liittyen samaan teemaan, mutta ei ole koskaan koonnut niistä omaa sarjaa. "Ehkä kuva vihjaa jotain myös siitä, miten yritys pitää hauskaa voikin osoittautua epätoivoiseksi. Henkilö vappunaamarissaan on kuvassa yksin, roskien keskellä, eikä iloa näy oikein missään."

 

Reetta Haarajoki

Lähde: Valokuvaaja Merja Salon haastattelu toukokuussa 2010.

 

Kokoelmanosto
Sirkka-Liisa Konttisen kuvassa pallolla pomppiva tyttö kiitää pitkin Newcastlen itäisen työväenkaupunginosan mukulakivikatuja.
Kokoelmanosto
Rafael Roos oli suomalaisen teollisuuden tallentaja ja visualisoija.
Kokoelmanosto
Sanomalehti Uusi Suomi lähetti vuonna 1946 kuvaajan dokumentoimaan Pauli Salomaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle suunnittelemaa Domus Academicaa.
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy