Valopöydällä Marlon Brando

Kalle Kultala, Helsinki-Vantaa 1967. Digitoitu alkuperäisestä diapositiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Tiesittekö, että Marlon Brando on vieraillut Suomessa? Minä en tiennyt. Uskottava asia kuitenkin viime keväänä oli, kun valopöydälle asetetusta diasta paljastui sinivalkoisin siivin Suomeen lennätetty elokuvatähti. Lentoemännillä näkyi olleen mieluisalta vaikuttava tehtävä tukea molemmin puolin Suomen kamaralle astuvaa Brandoa. Tervetuliaistoivotukseksi tähti oli saanut puukiulun ja kukkakimpun.

Marlon Brandon, lentoemäntien ja puukiulun päätymistä museomme katseluhuoneen valopöydälle oli edeltänyt yhteydenotto Ylestä. Jukka Kuosmanen ja J. P. Pulkkinen kertoivat tekevänsä dokumenttia Marlon Brandon lokakuussa 1967 Suomeen tekemästä vierailusta. He olivat ottaneet yhteyttä lehtikuvaaja Martti Brandtiin (1939-2022), jonka he olivat vierailua käsittelevistä lehtijutuista jäljittäneet yhdeksi näyttelijää Suomessa ikuistaneista valokuvaajista. Brandt ohjasi dokumentintekijät edelleen museoomme, jonne hän on lahjoittanut negatiivikokoelmansa. Nopeasti Brandtin kokoelmasta noudettiinkin esiin peräti 180 negatiiviruutua Brandon vierailusta. Pienen penkomisen jälkeen myös Kalle Kultalan (1924–1991) ja Uuden Suomen kokoelmista (nykyisin Journalistisen kuva-arkiston kokoelmissa) löytyi Brandon vierailuun liittyviä kuvia.

Martti Brandt, Helsinki 1967. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

”Onko Brando tässä Sokoksen edustalla? Entä tässä Sokoksen katolla? Alhaallahan näkyvät Lasipalatsi ja linja-autoasema. Voisiko tämä olla vierailun aikana pidetty lehdistötilaisuus? Tuossa kuvassa näkyy muitakin Brandoa piirittäneitä kuvaajia ja toimittajia – onkohan joukossa ketään tuttuja? Kuka on rouva, jonka seurassa Brando tässä istuu? Sehän on Sylvi Kekkonen, jonka Brando vierailunsa aikana tapasi.” Kysymykset ja pohdinnat sinkoilivat museon katseluhuoneessa, kun Brandon vierailua rekonstruoivat dokumentintekijät tarkastelivat katseluhuoneessa negatiiveja ja dioja ja valitsivat niistä kiinnostavimmat digitoitaviksi lähempää tarkastelua varten.

Martti Brandt, Helsinki 1967. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Katseluhuoneessa käydyissä keskusteluissa selvisi myös vakava syy, joka toi Marlon Brandon Suomeen. Syy näkyy myös Martti Brandtin ottamissa kuvissa, joissa ilmeisesti harjoitellaan Helsingin kaupunginteatterissa vierailun yhteydessä pidettyä gaalailtaa varten. Lavan taakse on heijastettu kuva laihasta, itkevästä lapsesta. Intian Biharin osavaltiossa oli nälänhätä, ja Marlon Brando oli maassamme Unicef-lähettiläänä Biharin lasten asialla.

Martti Brandt, Helsinki 1967. Digitoitu alkuperäisestä negatiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Brando esiintyi Unicef-gaalassa ja Lenita Airisto haastatteli häntä. Airisto on muistellut Brandon olleen kiihkeästi omistautunut intialaisten lasten auttamiseen. Saman vaikutelman sai Peter von Bagh, joka kohtasi näyttelijän Hotelli Vaakunan lehdistötilaisuudessa. Kaupunginteatterin Unicef-gaalan esiintyjiin kuului myös englantilainen laulajatähti Sandie Shaw, jonka Kalle Kultala kuvasi television kautta kutittamassa yleisössä istunutta, tuolloista eduskunnan puhemiestä Johannes Virolaista leuan alta. Saman kohtauksen näki huomattava joukko ihmisiä, sillä tilaisuus televisioitiin 13 maahan.

Kalle Kultala, Helsinki 1967. Digitoitu alkuperäisestä diapositiivista. Suomen valokuvataiteen museo.

Museon kuvapalvelu on usein yksi linkki siinä salapoliisityössä, jota esimerkiksi tutkijat, toimittajat, ohjaajat, lavastajat, käsikirjoittajat ja kirjailijat tekevät teostensa eteen. Marlon Brando tuli Suomeen -dokumentin tekijät kokosivat palapelinsä huolella – he löysivät prosessissa Suomesta jopa Marlon Brandon rintakarvoja!

 

Maria Virtanen, tutkija, 2011

 

 

Kokoelmanosto
Lehtikuvaaja Kalle Kultala pääsi seuraamaan presidentti Urho Kekkosta aitiopaikalta.
Kokoelmanosto
Museon suosittu Kuka kuvasi? – suomalaiset valokuvaajat 1842–1950 -verkkopalvelu on hakukone, josta löytää keskeiset tiedot etsimästään valokuvaajasta
Kokoelmanosto
Suosikki-lehden sivuilla kaksi valokuvaa todistaa maailmantähden vierailusta pääkaupunkiimme, vai todistaako?
Kokoelmat
Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa lähes 3 miljoonaa valokuvaa. Museolla on myös tuhansien valokuvaukseen liittyvien esineiden kokoelma, valokuvakirjasto ja asiakirja-arkisto.
Osoite
Kämp Galleria
Mikonkatu 1, 00100 Helsinki
Katso kartalla Kämp Galleria
Aukioloajat
ma–pe 11–20, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
Osoite
Kaapelitehdas
Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Katso kartalla Kaapelitehdas
Aukioloajat
ti–pe 11–19, la–su 11–18
Liput
16/6/0 €
Museokortti
Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy